Trenér házenkářů Dukly Pavel Pauza

Trenér házenkářů Dukly Pavel Pauza | foto: MF DNES

Dukla a favorit na titul? Ano, dokud nenarazí na Karvinou

  • 1
Házenkáři Dukly zdolávají lehce jednoho soupeře za druhým. Hrají sebevědomě. Vítězí suverénně. Dokud nenarazí na Karvinou.

V tu chvíli přestávají předchozí věty platit, což se naposledy potvrdilo v sobotu. To Pražané podlehli slezskému celku v extraligovém semifinále 26:29 a v sérii hrané na tři vítězná utkání prohrávají 0:1.

jak si vede dukla


ZA POSLEDNÍCH 10 LET
1999/00 6. místo
2000/01 4. místo
2001/02 6. místo
2002/03 2. místo
2003/04 4. místo
2004/05 3. místo
2005/06 4. místo
2006/07 2. místo
2007/08 3. místo
2008/09 3. místo

Čtvrtfinále přitom prošli bez zaváhání a ve 22 kolech základní části si připsali jedinou prohru – v duelu s Karvinou. "Její styl nám úplně nesedí. Hráči Baníku získali hodně titulů a čiší z nich sebevědomí, hrají s klidem a rozvahou. To je jejich výhoda v klíčových momentech," říká kouč Pavel Pauza.

Tenhle příběh ale není jen o prohrách. Třeba ve finále Českého poháru Dukla nad Karvinou zvítězila.

Přesto muselo Pražany zamrazit v zádech, když se o svém semifinálovém soupeři dozvěděli. Loňské play-off totiž probíhalo podobně. Dukla do něj vstoupila jako jeden z favoritů, jenže vypadla v semifinále, kde ji vyřadil – kdo jiný – Baník Karviná.

"Hráči to určitě v hlavách mají a teď se jim ty vzpomínky vrací. Před dalším zápasem si to musíme vyříkat, aby se to příliš nepodepsalo na jejich výkonu," říká Pauza. "Vždyť nám nevyšel jenom jeden zápas. Nemá cenu plašit a překopat všechno, na čem jsme půl roku pracovali.

Série se hraje na tři vítězné zápasy a soupeř zatím vyhrál jen jeden. Z toho se nepoblázníme," dodává.

Do sobotního utkání přitom vstoupili Pražané skvěle a po pár minutách vedli 4:0. Jenže pak se hra vyrovnala, gólový náskok se začal tenčit a Karviná získávala navrch.

"Do příštího zápasu je třeba zlepšit dvě věci: vyvarovat se hrubých individuálních chyb v obraně a zvýšit aktivitu v útoku," naznačuje své plány Pavel Pauza.

To je herní stránka věci. Je však nutné zapracovat také na psychice. "Možná hráčům svazuje ruce vidina finále. Téměř nikdo z nich si ho ještě nikdy nezahrál. To se na jejich výkonu asi podepisuje," říká kouč.

Případná středeční prohra může snažení Dukly hodně zkomplikovat. "Jednou jsme prohráli, ale pořád chceme postoupit, na tom se nic nemění."


Témata: Rozvaha