Házenkářům stojí v cestě na světový šampionát silné Srbsko.

Házenkářům stojí v cestě na světový šampionát silné Srbsko. | foto: ehf-euro.com

Boj o zakletý turnaj je tu. Proč házenkáři tak dlouho chybějí na MS?

  • 3
Házenkářská reprezentace zahajuje v sobotu v Srbsku čtvrtou misi s názvem "Jak se dostat na mistrovství světa". Naposledy hráli Češi na této akci v roce 2007, ač na evropské šampionáty postupují pravidelně a v kvalifikacích porážejí týmy nejvyššího renomé. Jenže Jíchovi a spol. nesedí barážový model. Zlomí to mužstvo proti Srbsku?

V evropských kvalifikacích mají Češi doma za poslední tři cykly skvostnou bilanci 10 zápasů, 10 výher. Zdolali v roce 2008 tehdy čerstvé olympijské vítěze z Francie, porazili Němce, Černohorce nebo Nory, navrch zvládli všechny "povinné" duely proti týmům, které byly teoreticky slabší. I proto byli na Euru čtyřikrát v řadě.

Jenže čeští házenkáři a svět, to je opačný příběh.

Proto jsou výstižná slova brankáře Petra Štochla: "Cítím z mužstva obrovskou chuť a zároveň potřebu dostat se zase na mistrovství světa."

Na světovém šampionátu hráli Češi naposledy v roce 2007. Filipu Jíchovi tehdy bylo 24 let a byl vycházející bundesligovou hvězdou. Dnes je kapitánem nejlepšího klubu planety z Kielu a v roce 2010 byl vyhlášen nejlepším hráčem světa - ani Jícha v kádru však Čechům k zopakování účasti na MS nepomohl.

Důvodem jsou tři prohrané baráže. Tu čtvrtou Češi začnou v srbské Niši od 21 hodin, odveta se hraje 14. června v Brně (oba duely vysílá ČT sport). Dvojutkání házenkářům nesedí z několika důvodů.

Baráže po konci klubové sezony bývají náročné pro hráče z bundesligy, již jsou jako třeba Jícha hodně vytěžovaní. Plus Česku očividně sedí dlouhodobá výkonnost. Zmíněným evropským postupům - kvalifikace se hrají systémem vícečlenných skupin - totiž nezamezily ani porážky venku. Když doma tým body nepouštěl a získal k tomu "bonusové" zisky venku, stačilo to. 

Souboje o MS měly pro český celek třikrát hořkou pointu. V letech 2008 a 2010 jim proti Srbům pokaždé chyběl k postupu jediný gól. Před dvěma lety si pak přivezli z Ruska slibné jednobrankové manko, ale doma odvetu vůbec nezvládli.

A proč by se to naopak letos mělo změnit? "Jsem hodně potěšený atmosférou a prací v tréninku," řekl kouč Vladimír Haber. Mužstvo je omlazenější a trenérskému duu Haber-Hudeček, jež generační obměnu zahájilo, chce k příležitosti jejich konce u týmu "nadělit" postup. Ten je zároveň velkou motivací i pro zkušené Jíchu či Štochla. Šéf obrany Kubeš po baráži končí kariéru a tým převezme jako kouč spolu s Janem Filip: může tak přispět k tomu, aby trenéři vedli Česko na MS.

Spásnou zprávou pak je, že dvojzápas stihly obě klíčové spojky, dvoumetroví kanonýři Jícha a Horák. Kapitán Jícha sice netrénuje, jen hraje, přesto je Česko s ním daleko silnější. U Horáka se dokonce po zranění kolena čekal konec sezony.

"Vypadalo to tak, ale on opravdu hodně pracoval," líčí Štochl, jeho spoluhráč z Berlína. "Měl individuální plán s našim atletickým trenérem, upravil si jídelníček, tréninkové návyky. Dřel a je to na něm vidět. Věřím, že bude připravený."

I víra bude důležitým prvkem k tomu, aby Češi překonali "zakletí" světového šampionátu. První duel v Srbsku bude mít vyžhavenou atmosféru, v Niši létají z hlediště mince, zapalovače. Zvládnout jej bude první velký krok k postupu.