Stanislav Kašpárek a jeho radost z gólu.

Stanislav Kašpárek a jeho radost z gólu. | foto: Reuters

Přivézt bod z Finska a čeští házenkáři mají Euro jisté

  • 0
Stačí uhrát aspoň remízu a čeští házenkáři si s předstihem zajistí postup na mistrovství Evropy 2020. Pokud v pátém z šesti duelů kvalifikační skupiny získají bod na palubovce posledního týmu tabulky Finska, o účast na šampionátu už nepřijdou.

Za určitých okolností by mohl český celek oslavit postup dokonce i v případě prohry. Skupinu svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše zakončí nedělním domácím zápasem v Ostravě s Bosnou a Hercegovinou.

Zápas českých házenkářů ve finském Vantaa začne ve středu v 17:05 SELČ.

Český tým je po čtyřech zápasech skupiny s šesti body za tři vítězství na druhém místě o skóre za Bosnou, s kterou má ale díky říjnové venkovní výhře lepší vzájemnou bilanci. O dva body zpět je Bělorusko a poslední Finsko nemá ani bod.

Na šampionát, který budou hostit Norsko, Švédsko a Rakousko, projdou první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst. Los základních skupin Eura bude 28. června hostit Vídeň.

Pokud reprezentanti ve Finsku uhrají aspoň remízu, budou mít jistotu, že skončí minimálně mezi postupujícími z třetích příček. V případě, že Bosna ve večerním utkání doma porazí Bělorusko, postoupí český tým i za předpokladu, že by nečekaně prohrál. Se severským soupeřem by si ale měl podle papírových předpokladů poradit a navázat na výhru 31:27 z říjnového domácího vzájemného souboje.

„Chceme dobře rozehranou kvalifikaci dotáhnout k postupu. A přestože Finové mají nula bodů, čeká nás náročný zápas. Musíme podat maximální výkon, abychom tam uspěli,“ uvedl v tiskové zprávě Filip.

Finsko už na postup nemůže dosáhnout. „Pořád si ale myslím, že mají o co bojovat. Nejhorší týmy kvalifikace totiž spadnou do předkvalifikačních bojů pro další sezonu a já si myslím, že tomu se Finové budou chtít za každou cenu vyhnout. A jediná jejich šance je získat body v posledních dvou zápasech,“ podotkl Filip.

„Hra Finů zůstává podobná. V zápasech s Bosnou se objevili v týmu Finska dva tři noví hráči. Vnesli ale do zápasu spíš své individuální schopnosti, než že by výrazněji ovlivnili celkový systém hry týmu,“ dodal.

Na mistrovství Evropy bude poprvé v historii startovat 24 týmů. Český celek vloni na minulém Euru obsadil šesté místo a vyrovnal maximum v samostatné historii. Z posledních šesti evropských šampionátů startoval na pěti, naopak na letošním mistrovství světa chyběl.

,
Témata: reprezentace