Česko chce MS házenkářů 2009

Praha - Česko projevilo zájem o kandidaturu na pořádání mistrovství světa házenkářů v roce 2009. Už nyní je však je jasné, že bude mít silné protivníky, stejný záměr totiž avizuje Chorvatsko, Španělsko, Řecko, Rumunsko, Jihoafrická republika a výčet navíc nemusí být úplný, protože uzávěrka přihlášek je stanovena k 1. listopadu.

Na českém území se letos v srpnu konal světový šampionát juniorek a v roce 2004 mistrovství Evropy stejné věkové kategorie. Seniorské házenkářské MS se zde naposledy uskutečnilo v roce 1990, kdy se rovněž ještě v tehdejším Československu představili muži.

Na zasedání Mezinárodní házenkářské federace (IHF) v Budapešti se mimo jiné volilo dějiště MS žen v roce 2007. Vyhrála Francie, která naposledy hostila světový šampionát mužů v roce 2001.

Poražený protikandidát - Čína - se ihned začal ucházet o následující MS. Jediným konkurentem asijské velmoci je zatím Dánsko. O pořadatelích mistrovství světa mužů i žen v roce 2009 se rozhodne na následujícím zasedání IHF 9. - 12. března příštího roku.