NÁSKOK Z KŘÍDLA. Michaela Hrbková na mistrovství Evropy.

NÁSKOK Z KŘÍDLA. Michaela Hrbková na mistrovství Evropy. | foto: AP

Postup na šampionát je blízko, české házenkářky na Islandu válely

  • 1
Parádní pozici si vytvořily české házenkářky v boji o účast na prosincovém světovém šampionátu v Srbsku. V úvodním duelu baráže zvítězily na Islandu 29:17 (15:6) a v sobotní odvetě v Mostě mohou slavit cenný postup. Vždyť na mistrovství světa si naposledy zahrály před deseti lety.

"Chceme potvrdit naši dobrou formu z celé sezony," přál si před nevyzpytatelným dvouutkáním reprezentační kouč Jan Bašný. Jeho svěřenkyně si na sklonku minulého roku po letech zahrály na velké akci, na mistrovství Evropy se blýskly průnikem z těžké skupiny a potrápily několik favoritů. Vzestup české ženské házené naznačoval třeba i vzrůstající zájem o reprezentantky v zahraničí nebo senzační triumf Mostu v Challenge Cupu.

Teď se naskytla možnost potvrdit zlepšení, přišel další vrchol a nutnost vyzrát v kvalifikaci na islandský výběr, v poslední době nejčastějšího českého soupeře. Češky ho dokázaly porážet, ale také prohrávaly, takže Bašný velel k opatrnosti: "Je to hratelný, ale těžký soupeř, šance vidím padesát na padesát."

Další utkání baráže MS

Slovensko - Rumunsko 21:23 (16:10)
Francie - Chorvatsko 18:18 (5:10)
Makedonie - Španělsko 21:27 (11:14)
Nizozemsko - Rusko 26:27 (16:10)
Německo - Ukrajina 24:16 (13:7)
Švédsko - Polsko 23:26 (13:16)
Turecko - Dánsko 24:42 (13:18)

Účast na prosincovém MS 2013 mají bez kvalifikace jistou čtyři evropské týmy: obhájkyně titulu Norky, pořádající Srbsko a další semifinalistky letošního ME z Černé Hory a Maďarska.

Na jeho odhad i k jeho radosti v Reykjavíku vůbec nedošlo, o vyrovnanosti nebylo od prvních minut ani řeči. Český náskok rychle narůstal, po dvaceti minutách na pět branek, chvíli po poločase na deset a luxusní rozdíl se ani potom nerozplynul, naopak.

Domácí se vůbec nedokázaly vypořádat s agresivní obranou, kterou jistila výborná brankářka Raníková. Během první půle kapitulovala jen šestkrát! Z toho pramenily lehké góly z rychlých brejků a v postupném útoku se Češky prezentovaly vtipnými akcemi i úspěšnými individuálními průniky.

"Z naší strany to byl dobře připravený zápas. Holky do toho šly naplno, plnily to, co jsme si řekli a to, co jsme si připravili, nám vycházelo," těšilo českého kouče.

Střelecky zářily především Hrbková, která se trefila osmkrát, a šestigólová režisérka hry Luzumová. Dařilo se ale i Chrenkové či Kutlvašrové, trenéři rozprostřeli zátěž na celý tým. Zaskočené Islanďanky se marně pokoušely o zvrat, pravidelně zvládly skórovat jen ze sedmimetrových hodů, které proměňovala Bragadottirová.

V mostecké odvetě je tak čeká přetěžká mise - stáhnout dvanáctigólové manko. V opačném případě mohou české házenkářky slavit. "Teď máme jasně lepší pozici. Ale i tak se pečlivě připravíme, aby nenastal žádný problém," dodal Bašný na svazovém webu.

Úvodní utkání play-off o postup na MS 2013

Island - Česká republika 17:29 (6:15)
Sestava a branky ČR:
Raníková, Satrapová - Knedlíková 1, Keclíková, Chrenková 4, Poznarová 1, Salčáková 1, Růčková, Kutlvašrová 4, Černá 2, Vítková, Hrbková 8, Martinková 2, Luzumová 6, Štěrbová, Selucká.
Nejvíce branek Islandu: Bragadottirová 8, Knutsdottirová 2, Sigurdardottirová 2. Rozhodčí: Lorente, Serradilla (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 8/7 - 5/4. Vyloučení: 2:4. Diváci: 523.