Český házenkář Vojtěch Petrovský ve slibné střelecké pozici v utkání proti...

Český házenkář Vojtěch Petrovský ve slibné střelecké pozici v utkání proti Belgii. | foto: ČTK

Čeští házenkáři jedou do Polska, na tamním turnaji je čekají dva duely

  • 0
České házenkáře čeká na začátku týdne přípravný turnaj čtyř zemí ve Vratislavi. Svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše se na Vánočním poháru utkají v pondělí od 17:30 s Íránem a v úterý buď s domácím Polskem, nebo Ukrajinou.

Turnaj bude jednou z posledních příprav před lednovým vyvrcholením první fáze kvalifikace mistrovství světa. V ní Češi na podzim dvakrát porazili Belgii a 13. a 16. ledna je čekají dva duely s Tureckem. Do červnového play off o účast na šampionátu postoupí z tříčlenné skupiny jen vítěz. Před zápasy s Turky ještě reprezentace 4. a 5. ledna nastoupí k dvěma přípravným utkáním ve Švédsku.

Turnaj v Polsku odehrají Češi s 16 hráči. Chybí několik opor v čele s kapitánem Filipem Jíchou, který je po operaci stydké kosti. Do Polska také necestují ti, kteří dnes hrají v německých ligách. „Jejich nominace by vzhledem k tomu, že do prvního zápasu v Polsku nastoupíme již v pondělí, nepřinesla to, co bychom si představovali,“ podotkl Filip.

Reprezentanti se pokusí zlepšit obranu, která jim příliš nefungovala v zápasech s Belgií. „Budeme se také soustředit na co největší souhru a zabudování některých hráčů do týmu. Proto jsme pozvali některé, kteří v reprezentaci delší dobu nehráli. Navíc již čtyři dny po turnaji v Polsku máme další sraz v Plzni, takže příprava na sebe bude navazovat. K tomu sehrajeme dvě utkání ve Švédsku a to už chceme mít pohromadě celý kádr pro kvalifikace proti Turecku,“ uvedl Filip.

V pondělí český celek změří síly s Íránem, který na lednovém světovém šampionátu v Kataru obsadil 21. místo, zatímco reprezentanti na mistrovství skončili sedmnáctí. Poražený finalista nedávné asijské olympijské kvalifikace by měl stylem hry připomínat Turecko.

„Íránci jsou trochu divočejší hráči, ale individuálně velmi schopní. Především jejich levé spojky budou nebezpečnější. Viděli jsme to v záznamech zápasů, které odehráli na lednovém mistrovství světa. Navíc jsme je viděli na asijské olympijské kvalifikaci, kde prohráli až ve finále s domácím Katarem. Takže jde o velmi dobrý tým,“ řekl Filip. „Pro nás jde o neznámého soupeře, protože jsme proti němu nehráli. Ale aspoň to bude další zkušenost směrem ke kvalifikaci s Tureckem,“ dodal.

,