Dušan Poloz se loučí s házenkářkami Zlína.

Dušan Poloz se loučí s házenkářkami Zlína. | foto: MF DNES

Bronz není poslední stupínek, burcuje nový trenér házenkářského Zlína

  • 0
S novým trenérem Alešem Kořínkem, který nemá s ženským sportem žádné zkušenosti, ale téměř s nezměněným kádrem vstoupí v sobotu do nové sezony zlínské házenkářky. I proto chtějí navázat na loňskou sezonu, v níž vybojovaly dva bronzy. Uspěly v česko-slovenské interlize i v následném českém play-off.

"Bronz není posledním stupínkem, na který toto družstvo může dosáhnout," upozornil Kořínek. "Tým by ho měl minimálně obhájit, ale chceme ještě výš."

Kořínek nahradil Dušana Poloze, který se po dvou letech vrátil do Norska a trénuje tam muže BSK/NIF Oslo. Nový kouč vykročil opačným směrem. Dosud působil umužů v Zubří. Ve svých 29 letech je přitom hráčkám věkově blíž než jeho předchůdce.

"I proto jsem všem hráčkám navrhl, aby mi tykaly. Starší toho využily, mladší ne," podotkl Kořínek. "Ale až se pohádáme, možná si to rozmyslí," dodal s úsměvem.

O medaili bude usilovat téměř stejná sestava jako v minulém roce. Odešla pouze pivotmanka Andrea Brablcová, s kariérou skončily Monika Pažourková a Barbora Jalůvková. "Považuju za výhodu, že se kádr skoro nezměnil," pochvaluje si kapitánka Helena Štěrbová.

Zlínský kádr

Brankářky: Michaela Dederlová (20), Zuzana Mahďáková (23 let), Dagmar Vyhlídalová (33).

Spojky: Zuzana Cedidlová (19), Michaela Budayová (27), Šárka Marčíková (19), Šárka Pospíšilová (23), Pavla Poznarová (24), Petra Růčková (22), Helena Štěrbová (23), Lea Šviráková (20).

Křídla: Kateřina Brzósková (25), Lenka Hradilová (22), Kristýna Salčáková (24), Martina Salčáková (18), Michaela Sobieská (18), Klára Talašová (20).

Pivotky: Darina Nudniová (19), Zuzana Marčíková (18), Magda Popelková (22).

Sestavu doplní jenom nadějné hráčky z vlastní líhně. Jediná a největší posila - pivotmanka Jana Simerská - zatím hrát nebude. K vrcholové házené se vrací po téměř dvouleté přestávce a dvou operacích kolena a zatím není jisté, jestli by nápor zvládla. S klubem proto podepíše smlouvu až v zimním přestupním termínu, který začíná 1. ledna 2012.

"Nechceme, aby Jana začala hrát předčasně a zase se jí něco stalo," vysvětlila členka výboru HC Zlín Jarmila Záhorová. "Věřím, že můj zdravotní stav bude natolik dobrý, abych se mohla do zápasů zapojit," přeje si 32letá Simerská, která se domů vrátila po šesti letech ve francouzském Le Havre.

V přípravných zápasech už šanci dostala. Na hřišti nevydrží celých 60 minut, ale své si odvede. Například na mezinárodním turnaji v Hodoníně dvakrát nedohrála kvůli červeným kartám. "Je vidět, že jsem se nezměnila. Ale taky to, že ruce dohánějí nohy," poznamenala s úsměvem.

Co bude dělat během podzimu? Samozřejmě trénovat s týmem, radit. A taky si bude hledat práci. "Házené se nedá věnovat do konce života," připomněla Simerská. "Přesto bych ještě chvíli chtěla hrát. Jak jsem se přesvědčila v tréninku, moje herní schopnosti jsou pořád dostatečné na to, abych něco předvedla."