Lana Lawlessová, která v roce 2008 vítězstvím na Long Drivers of America rozpoutala vlnu diskuzí, zda může jako transsexuálka soupeřit se ženami. Následující rok se už soutěže nezúčastnila.

Lana Lawlessová, která v roce 2008 vítězstvím na Long Drivers of America rozpoutala vlnu diskuzí, zda může jako transsexuálka soupeřit se ženami. Následující rok se už soutěže nezúčastnila.

Transsexuálka chce hrát golf se ženami, bude se soudit kvůli diskriminaci

  • 62
Nejprestižnější ženskou golfovou tour čeká soudní pře. Transsexuálka ji totiž žaluje za porušování lidských práv, protože ji LPGA Tour nepovažuje za ženu.

Narodila se jako muž. Před operací žil docela normální život. Byl ženatý, šestnáct let pracoval jako člen elitní policejní jednotky známé jako SWAT. Ve chvílích volna chodil hrávat golf do jednoho z místních soukromých golfových klubů, dostal se na hendikep +1 a vyhrál klubové mistrovství.

Před pěti lety se z něj po operaci stala žena s příznačným jménem Lana Lawlessová (lze přeložit jako Nezákonná). "I když jsem byla muž, uvnitř jsem byla Lana. O víkendech jsem ujížděla do Los Angeles a převlékala jsem se do dámských šatů. Ale chtěla jsem být normální ženou, proto jsem šla na operaci," říká Lawlessová, proč se z urostlého policisty stala žena, která opustila rodinu a i bývalí přátelé jsou minulostí.

Dnes sedmapadesátiletá Lawlessová se přestěhovala do Palm Springs, kde pracuje jako barmanka. A když v televizi uviděla v Americe populární souboj o nejdelší odpal, řekla si, že se přihlásí. Podle očekávání všechny v ženské kategorii Long Drivers of America "předrajvovala" a i v mužské kategorii by se s 325 metry neztratila. Například loňský poražený finalista Jerimie Montgomery byl o čtyři metry kratší. A vítěz Jamie Sadlowski jen o pětadvacet metrů delší.

Lana Lawless, transexuálka, která žaluje LPGA Tour

Pro další rok pořadatelé klání změnili podmínky tak, že Lawlessová už mezi ženami soutěžit nemohla.

Lawlessová se navíc začala poohlížet po možnosti zahrát si nejprestižnější ženskou golfovou soutěž LPGA Tour. Vedení soutěže jí však vzkázalo, že nesplňuje jednu z podmínek - nenarodila se jako žena. A právě tuto reguli Lawlessová napadla u kalifornského soudu jako diskriminační, která poškozuje transsexuály a tím porušuje lidská práva. Žaloba se týká i pořadatelů soutěže o nejdelší odpal.

"Stát mě bere jako ženu"

Lawlessová žádá změnu podmínek tak, aby ženskou tour mohly hrát transsexuálky. Navíc chce i finanční odškodnění. Při žalobě se opírá o předchozí vyjádření Mezinárodního olympijského výboru, podle které transsexuálové a transsexuálky mohou po určité době soupeřit ve svých kategoriích.

"Jsem právně i fyzicky žena. Za ženu mě považuje kalifornský stát, tak nevidím důvod, proč by mě za ni neměla považovat LPGA Tour," řekla Lawlessová.

"Chci jen mít stejnou možnost hrát profesionální golf jako ostatní ženy," dodala.