Domácí hvězdy Madrid Masters (zleva) Gonzalo Fernandez-Castaňo, Sergio García a Miguel Ángel Jiménez.

Domácí hvězdy Madrid Masters (zleva) Gonzalo Fernandez-Castaňo, Sergio García a Miguel Ángel Jiménez. | foto: Golf In One

Totální outsider Quiros byl v Madridu lepší než všechny evropské hvězdy

  • 0
Tak tohle je golf! Hráč, jehož světový žebříček eviduje na 1076. místě, je v čele solidně obsazeného turnaje a výrazným rozdílem dnes porazil všechny protivníky. Madrid Masters zatím ovládají Španělé a lídr Manuel Quiros tvoří kontrastní a výsostně zajímavou dvojici s druhým pořadí a krajanem Sergiem Garcíou. To je osmý hráč světa a dvanáctý v průběžném pořadí European Tour, jež spěje do závěrečné fáze.

Třicetiletý rodák z Marbelly spustil na soupeře od začátku neuvěřitelný nájezd a nepolevil až do konce. Právo hrát celou European Tour si Quiros v kvalifikaci nevydobyl a ani v Challenge Tour nijak nezářil. Letos mezi kontinentální elitou odehrál zatím jen tři turnaje a peníze vydělal v jediném - pouhých 4600 eur za dělené 65. místo v Open de Espaňa.

Jenže nic z toho nikdy neplatí, jakmile začne nový turnaj, a čtvrtek v Centro Nacional de Golf to opět potvrdil. Quiros poprvé srazil své skore do mínusu hned na první pětiparové jamce a na následujících dvou zahrál birdie zase. Povzbuzen solidním vývojem se do hry zakousl ve druhé devítce, v níž birdie zapsal hned v šesti případech. Shodou okolností šel v posledním flightu z prvního odpaliště, favorité byli už dávno v klubovně a na něj přesto vydrželo publikum čekat.

Výsledek deset ran pod par je vždy mimořádný a nic na tom nemění fakt, že Quiros hřiště zná lépe než konkurence. Za druhým Garcíou, jenž i se svým impozantním eaglem na závěrečné jamce zaostal o dvě rány, se seřadilo šest profesionálů z britských ostrovů. Další Španělé navíc docela zaostávají. I velezkušený Miguel Ángel Jiménez zahrál pouze dvě rány pod par, což po prvním kole stačí na dělené 46. místo.

Naopak v popředí se objevilo i další zajímavé jméno outsidera. Ital Emanuele Canonica měl nejlepší výsledky na přelomu tisíciletí, třikrát po sobě byl nejlepším hráčem European Tour v žebříčku délky drajvů. Ve světovém žebříčku je na tom ale teď jen o dvaačtyřicet míst lépe než Quiros, což za hranicí tisícovky znamená jen málo.