Golf - ilustrační (driver).

Golf - ilustrační (driver). | foto: Profimedia.cz

„Top 3“ golfových holí roku 2010: drivery

  • 2
Specialisté amerického magazínu Golf Digest na aktuálním trhu každoročně hledají výjimečné golfové hole. Dostupné jsou i v českých prodejnách, tuzemští hráči hojně využívají také internetového nákupu a dovozu rovnou z USA či Velké Británie. Magazín golf.idnes.cz představí všechny vybrané "top" hole.

Začínáme kategorií driverů. V té se letos na prvních příčkách umístily Adams Speedline Fast 10, Callaway Diablo Edge a Callaway FT – iZ.

Golfová hůl Adams Speedline Fast 10 (driver).Model Fast 10 je třetí generací driverů z oblíbené řady Speedline. Titanová hlava hole byla na základě testování v aerodynamickém tunelu navržena tak, aby její tvar snižoval odpor vzduchu a zvyšoval rychlost hlavy hole v impaktu. Výrobci avizují, že nový model driveru by měl prodloužit rány až o deset metrů.

Těžiště má posunuté do zadní části hlavy hole, proto je jednodušší dostat míček do vzduchu a hrát vyšší rány. Díky těmto vlastnostem je driver vhodný i pro začátečníky. Vyrábí se s loftem 8.5, 9.5, 10.5 a 12.5 stupňů a jeho cena v českých golf shopech začíná na sedmi tisících korun.

driver

Je nejdelší a nejdražší holí v bagu, používá se pro hru z odpaliště. Říká se, že žádná jiná rána golfistu nepotěší tolik jako rovný a dlouhý drive. Na druhou stranu žádná jiná rána golfistu nerozčílí víc než drive pokažený.

Golfová hůl Callaway Diablo Edge (driver).Moderní design a barevné provedení driveru Callaway Diablo Edge zaujme hráče na první pohled. Hůl má díky hyperbolickému tvarování tloušťky úderové plochy větší sweet spot, a proto je velmi tolerantní. To ocení především hráči s vyššími handicapy.

Dva typy nastavení (draw a neutral) navíc umožňují, aby si golfista vybral takový driver, který se bude hodit k jeho postavě a švihu. Driver tak pomůže hráči tvarovat rány, jak potřebuje. Je ke koupi za šest tisíc, má lofty 9, 10, 11 a 13 stupňů.

Golfová hůl Callaway FT – iZ (driver).Nejdražší holí ze zmiňovaných driverů je Callaway FT – iZ, který si golfista může pořídit za devět tisíc korun. Má atypický trojúhelníkový tvar hlavy hole a hlavně konzervativnější hráče to může odradit. Vyrábí se s lofty 9, 10, 11 a 13 stupňů, hlava hole je z titanu a karbonu.

Rozložení váhy, tvar a velikost hlavy dělají z tohoto driveru velmi tolerantní hůl, která rány mimo střed úderové plochy trestá jen minimálně. Také proto je driver vhodný i pro začínající golfisty.

(Příště: dřeva.)