Phil Mickelson na turnaji LIV Golf Invitational.

Phil Mickelson na turnaji LIV Golf Invitational. | foto: AP

Světový žebříček v golfu zůstane nekompletní, se sérií LIV se nepočítá

  • 0
Golfisté hrající v kontroverzní sérii LIV, financované Saúdskou Arábií, dál nebudou získávat body do světového žebříčku. Šéf organizace Official World Golf Ranking (OWGR) Peter Dawson informoval v dopise generálního ředitele LIV Golf Grega Normana a výkonného ředitele Garyho Davidsona, že okruh momentálně nesplňuje podmínky pro udělování bodů.

Vedení OWGR vidí podle Dawsona jako problematické, že se turnaje nového seriálu hrají jen na 54 jamek, místo 72. Navíc všichni účastníci hrají celou soutěž a neprocházejí cutem, jak je na tradičních turnajích obvyklé. Velkou komplikací je pro organizaci také fakt, že na LIV Golf hraje s výjimkou zranění stále stejných 48 golfistů.

Mezi hvězdy, které loni založená série zlákala lukrativními finančními podmínkami, patří Phil Mickelson, Brooks Koepka či Cameron Smith.

Zástupci LIV Golf na rozhodnutí OWGR reagovali prohlášením, že organizace již nemůže plnit svůj cíl a sestavovat pořadí nejlepších hráčů světa.

„Profesionální golf je nyní bez skutečného či globálního systému bodování a hodnocení. Pokud nebudou uznávány výkony těch nejlepších hráčů, postrádá to důvěryhodnost a transparentnost jak pro fanoušky, tak pro hráče,“ uvedli v prohlášení.

,