Rory McIlroy

Rory McIlroy | foto: Reuters

Seveho trofej, generálka na Ryder Cup, startuje v Paříži

  • 0
Jedním z důvodů, proč byli Evropané (s výjimkou loňského roku) v poslední době tak úspěšní v Ryder Cupu, je podle mnohých existence turnaje, která je pro týmový jamkový souboj ideální přípravou - "Seveho trofej". Tento týden se od čtvrtka do neděle hraje její další ročník.
"Jsem si jistý, že ´Seveho trofej´ výrazně pomohla k výhrám nad americkým týmem," tvrdí sama legenda evropského golfu Severiano Ballesteros, který stál před devíti lety u zrodu tohoto týmového souboje.

Dvaapadesátiletý pětinásobný major šampión se chce přijet na hřiště Golf de Saint Nom la Breteche poblíž Paříže osobně podívat, ale zatím není jisté, zda mu to dovolí jeho zdravotní stav. Jak celý golfový svět ví, Ballesteros se zotavuje po čtyřech operacích zhoubného nádoru mozku, a i když je podle všeho z nejhoršího venku, po radioterapii se cítí v současné době velmi unaven.

Vivendy Trophy with Severiano Ballesteros, jak se tento souboj mezi desetičlennými týmy kontinentální Evropy na jedné a Velké Británie a Irska na druhé straně oficiálně jmenuje, opět přilákal pozornost absolutní evropské špičky a pro mnoho hráčů je to možná generálka na Ryder Cup 2010.

Tým Velké Británie a Irska, který vyhrál kromě úvodního ročníku všechny čtyři další souboje, bude mít největší hvězdu v teprve dvacetiletém Rorym McIlroyovi (evropské trojce), který se netají svými ambicemi kvalifikovat se do rydercupového týmu pro příští rok.

McIlroye doplňují další mladé naděje britského a irského golfu, jako jsou Ross Fisher, Chris Wood, Oliver Wilson, Nick Dougherty či Graeme McDowell. Nehrajícím kapitánem týmu je zkušený Ir Paul McGinley.

Kontinentální Evropa bude mít tentokrát k dispozici podstatně ostřílenější tým, v němž má více než poloviční zastoupení Skandinávie (3 Dánové a 3 Švédové), trojnásobně jsou zastoupeni také Španělé a desátým do party je Ital Francesco Molinari. 

Hlavní oporou týmu kapitána Thomase Bjorna by měla být světová pětka Henrik Stenson, po čtyřměsíční pauze se divákům ve Francii představí také jeho krajan Robert Karlsson - loňská evropská jednička se už konečně zbavila vleklých problémů s okem. Chybět nebude ani zkušený Miguel Angel Jiménez.

Seveho trofej se hraje podobným systémem jako Ryder Cup, ale trvá 4 dny od čtvrtka do neděle. Ve čtvrtek i v pátek je na programu 5 tzv. "fourballů" (čtyřher, v nichž každý hráč hraje svým vlastním míčem a počítá se nejlepší výsledek z dvojice), v sobotu ráno si hráči vyzkouší málokdy hraný "greensome" (oba hráči drajvují a po zvolení lépe umístěného míče se střídají v ranách) a v sobotu odpoledne se hraje klasický "foursome" (dvojice hraje od začátku jedním míčem a střídá se při ranách).

Zatímco v sobotu jsou na programu 4 + 4 čtyřhry a někteří hráči budou odpočívat, v neděli se pak představí všech 20 nominovaných golfistů při singlových soubojích jeden na jednoho.
 
, pro iDNES.cz