Tereza se diví - tohle že udělala její lehká rána?

Tereza se diví - tohle že udělala její lehká rána? | foto: Martin Kabát

Seriál o golfových pravidlech - díl X. Nezpůsobilý míč

  • 0
Míč je možno vyměnit za jiný po dohrání jamky. Proč jej měnit? Zejména tehdy, když se stane nezpůsobilým k další hře.

I v této části je prostor pro dohodu mezi hráči (viz níže). Pravidla určují tresty, situaci posuzují oni. Podle čeho se řídí: míč je nezpůsobilý ke hře, když je viditelně poškozen. Zablácený, odřený ani poškrábaný míč se za takový nepovažuje.

Pokud se hráč domnívá, že se jeho míč během hraní jamky stal nezpůsobilým, použije tento postup: označí polohu míče, ohlásí spoluhráči nebo soupeři, že chce míč zvednout, a zvedne jej.

Seriál o golfových pravidlech - špinavý míč.

Nesmí jej čistit! Prozkoumání míče, jeho zvednutí a zpětné umístění musí umožnit i té osobě, které úmysl ohlásil. Pokud je míč poškozen, může být beztrestně vyměněn. Jinak se musí hrát dál původním míčem, jenž smí být očištěn až na greenu.

Námitky druhé strany proti nezpůsobilosti míče musí být vysloveny před odehráním nového míče.

Seriál o golfových pravidlech - čištění míče.

Když hráč nahradí bezdůvodně míč míčem jiným (například čistším) a s tímto pokračuje ve hře, následuje trest – ztráta jamky nebo ve hře na rány dvě trestné.

Jestliže se míč rozpadne následkem úderu, hraje se nový úder z místa původního úderu, bez trestu.

Udeř, nestrkej!

A teď udeření míče. To se musí provádět řádně – hlavou hole, nesmí se nabírat, strkat ani vyškrabovat. Z míst, kde by tyto neobvyklé a nepovolené způsoby přišly vhod, se sice hrát nedoporučuje, ale stane se...

Seriál o golfových pravidlech - úder obrácenou čepelí.

Jsou situace, kdy by pravák najednou potřeboval být levákem. Někteří filutové s sebou nosí jednu levou hůl. Ale udeřit se v krajním případě dá i čepelí obrácenou dolů. Lepší hráči to i trénují, aby se dostali z těsné blízkosti překážky.

Hráč nesmí při úderu přijmout pomoc další osoby – například nad ním nikdo nesmí držet deštník. Taky nesmí dovolit svému partnerovi ani nosiči stát v prodloužení dráhy patu nebo obecně směru hry.

Seriál o golfových pravidlech - úder obrácenou čepelí.

(Fotografie byly pořízeny v areálu golfového driving range Rohanský ostrov v Praze.)