Hraj golf, změň život - tisková konference, Michal ¨Zahradníček.

Hraj golf, změň život - tisková konference, Michal ¨Zahradníček. | foto: Martin Kabát

Projekt Hraj golf, změň život přilákal od května 1700 nováčků

Vedle fotbalu, volejbalu či atletiky i golf v hodinách tělesné výchovy. Taková je představa České golfové federace (ČGF), která chce golf v rámci projektu "Hraj golf - změň život" dostat do školních osnov a přitáhnout ke hře mládež.

"Budeme rádi, když se golf dostane do škol," řekl Michal Zahradníček z ČGF na dnešní tiskové konferenci. Představa o zařazení výuky golfu do hodin tělocviku má dva základní směry. "Zaprvé se o to pokusíme centrálně a zadruhé regionálně ve spolupráci s kluby. Některé pochopily, že pokud to je logisticky zvládnutelné, tak je to nejlepší varianta, jak si vychovat budoucí členy," uvedl Zahradníček.

Záštitu nad projektem, který odstartoval před měsícem, převzalo i ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ale to neznamená, že bude golf do škol nucen. "Nebudeme nic nařizovat, chceme jít hlavně zespodu od klubů a regionů," řekl Zahradníček.

Někde už golf vyučují, například v podnikatelské škole v Plzni. "Domluvili jsem se, že žákům nabídneme trenéra a děti dvakrát třikrát týdně přijedou k nám," řekla Jiřina Sinkulová z golf klubu Darovanský dvůr, který se nachází asi 30 kilometrů od Plzně.

Zástupci ČGF mají první zkušenosti z toho, jak funguje první fáze samotného projektu, v něž se od května nabízí veřejnosti balíček lekcí golfu za 299 korun. "Začínajících golfistů se zatím nahlásilo asi 1700, z toho čtyřicet procent žen, což nás velmi těší, protože ženy jsou naší primární cílovou skupinou," řekl Zahradníček.

Některé resorty mají komplikace se zvládnutím náporu lidí. Obecně ale platí, že kluby projekt vítají. "Osobně jsem byl překvapen, že přicházející disponují vlastním vybavením a projekt jim přišel vhod," uvedl Roman Svoboda z GC Mladá Boleslav.