Gerry McIlroy doprovázel syna po juniorských turnajích, teď má šanci podívat se s ním i na Masters.

Gerry McIlroy doprovázel syna po juniorských turnajích, teď má šanci podívat se s ním i na Masters. | foto: Profimedia.cz

Otec McIlroy čistil záchody, aby syn mohl hrát golf, teď hrají spolu

  • 2
Zcela výjimečnou příležitost zahrát si s vlastním otcem dostal Rory McIlroy, jenž je po dvou kolech turnaje Alfred Dunhill Links Championship spolu s dalšími dvěma golfisty ve vedení. Tradice velí, že skotský podnik na třech různých hřištích má formát pro-am. Každý profesionál tvoří dvojici s hostem, mezi nimiž nechybí veřejně známé osoby. Anebo jsou to tací jako Gerry McIlroy.

Je to vlastně dárek k narozeninám. Dvacetiletý Severní Ir využil příležitosti a získal od pořadatelů svolení, že smí pozvat tatínka, čerstvého padesátníka. "Skvěle mě to rozptýlí," pochvaloval si povolenou psychickou vzpruhu, kterou potřebuje při svém neskrývaném úsilí zaútočit na čelo finančního žebříčku European Tour.

Sám McIlroy mladší to přiznal: "Představuje to pro mě výhodu, nemusím myslet na race To Dubai. Obejít osmnáctku s mým tátou je opravdu zvláštní záležitost." Ano, zvlášť když vyjdou najevo další informace. Ulsterská rodina bydlí ve městečku Holywood, asi dvacet minut jízdy od Belfastu. Mladý pán by to stihl i rychleji, v garáži parkuje jak ferrari, tak Audi RS6.

Se svým výdělkem si může dovolit i přelety soukromým letadlem, což je něco, o čem si táta mohl v jeho věku nechat snít. "Od osmi od rána do dvanácti jsem uklízel v jednom sportovním klubu," prozradil ve skotském dějišti turnaje Gerry McIlroy, "mezi polednem a šestou odpolední jsem byl barmanem na golfovém hřišti v Holywoodu. Odskočil jsem si domů na čaj, pak jsem se vrátil do sportovního klubu a od sedmi do půlnoci stál za barem. Nic jiného, aby Rory mohl trénovat golf, jsem nevymyslel."

Ještě prozradil, že manželka a matka severoirské hvězdy pracovala na směny v továrně, včetně nočních, takže občas navzájem pouze míjeli ve dveřích. První oblečení na golf, jak dosvědčuje fotografie malého kluka ve věku jednoho roku a devíti měsíců, mu ušila sama.

Když začal McIlroy mladší, senior s ním jezdil jako caddy. "Naučil jsem se, dát mu prostor pro sebe. Viděl jsem mnoho rodičů, kteří své děti zničili," připomněl otec Gerry, jenž se sám propracoval až k hendikepu 2.

Rory se odvděčuje nejen otci a nejen k narozeninám. Zařídil svými penězi rodičům přece jen pohodlnější život a v domovském Golf Clubu sponzoruje mládežnické turnaje.