Obtížné golfové rány - fade.

Obtížné golfové rány - fade. | foto: Martin Kabát

Obtížné golfové rány - tvarování ran II.: fade

  • 2
Jde opět o dogleg, tedy o jamku zatočenou do oblouku. Zahrát fade je vlastně pravým opakem pro draw, jak bylo pojednáno v minulém dílu seriálu o tvarování ran. A hned zkraje budiž řečeno, že pro menšinu leváků se popsaná technika nemění, obráceně bude mít ale všechny strany.

Profesionální trenér Martin Kovařík radí naučit se tento typ rány, protože kdo umí zahrát fade, může se vyhnout třeba i bunkeru umístěnému u greenu a obstřelí vysoký strom prostřednictvím rotace zleva doprava.

Pokud chce golfista zahrát fade tím nejjednodušším způsobem, opět musí pracovat se zamířením těla a hlavy hole. Trajektorii rány ovlivňuje dráha švihu a zamíření úderové plochy hole vzhledem k této dráze.

Základní postoj je opačný než při hraní draw. Úderová plocha hole míří i v tomto případě přímo na cíl, ale ramena, boky a chodidla směřují nalevo od cíle. Pokud hráč povede hůl po správné dráze švihu, dosáhne otevření hole a rotace zleva doprava.

Obtížné golfové rány - fade.Obtížné golfové rány - fade.

Jednoduché pomůcky při tréninku rány typu fade znázorňují postavení těla a zamíření hole.

Fade je velmi výhodné zahrát například při ráně do greenu, který je zprava chráněn bunkerem. I kdyby se rána úplně nepovedla, míček skončí vlevo od jamky a golfistu čeká pohodová příhra. Stejného efektu lze dosáhnout i takzvaným slabším držením.

Při výběru hole je třeba počítat s tím, že fade má vyšší trajektorii a kratší doběh. Golfista by měl vzít proto o hůl víc, tedy například šestku železo místo sedmičky. Rozdíl mezi údery fade a draw může být až dvě hole.

Obecně se rány lépe tvarují holemi s nižším loftem, protože ty míčku udělí víc boční rotace než backspinu. Pozornost je nutné věnovat také tomu, jak míček leží. Pokud je v hustém roughu, i zkušenější golfista by se měl co nejrychleji dostat zpátky na fairway.

2 způsoby, jak zahrát fade

1) úderová plocha hole míří přímo na cíl, postoj je zarovnaný nalevo od cíle.
2) slabší držení.


Témata: Klinika