Vijay Singh kraloval světovému golfu v roce 2003, kdy z prvního místa golfového žebříčku sesadil Tigera Woodse

Vijay Singh kraloval světovému golfu v roce 2003, kdy z prvního místa golfového žebříčku sesadil Tigera Woodse | foto: Reuters

Na PGA Tour nebude hrát další velké jméno. Vijay Singh dá přednost Evropě

  • 0
PGA Tour v příštím roce opustí další hráč světové špičky. Kromě pravděpodobně nejlepšího golfisty všech dob Tigera Woodse, který přerušil kariéru, na nejprestižnější golfové tour nebude nastupovat ani Vijay Singh.

Vijay Singh

Narozen: 22. února 1963

Národnost: Fidži

Profesionálem od: 1982

Majors: 3 vítězství (Masters 2000, PGA Championship 1998, 2004)

V hinštině znamená jeho jméno vítězství. Je znám tvrdým přístupem k sobě samému a tréninkovým drilem. Když se v roce 2003 přihlásila do mužského turnaje ženská jednička Anika Sörenstamová, prohlásil, že si přeje, aby neprošla cutem. Angažuje se v otázce zmírnění rasové nesnášenlivosti ve své vlasti.

Populární hráč z Fidji má na svém kontě 58 výher, z toho 34 v Americe. Na PGA Tour vydělal jako druhý hráč v historii přes šedesát milionů dolarů. Před ním to dokázal pouze Tiger Woods.

Řada Američanů ho ale nemá ráda. V roce 2003 se totiž nevezl na většinové vlně a veřejně vystoupil proti tomu, že golfistka Annika Sörenstamová hraje mužský turnaj Colonial. Za to sklidil nejen ze strany ženského golfu ostrou kritiku.

O rok později ale naprosto kraloval golfu - byl vyhlášen hráčem roku jak na americké, tak evropské tour. Dokonce sesadil Tigera Woodse z čela světového žebříčku.

Poté z úplného vrcholu sešel níž, přesto byl stále mezi elitou. V roce 2008 opět ovládl americkou tour, když vyhrál celoroční FedEx Cup.

V uplynulé sezoně se mu však nedařilo a po sedmi letech se stalo, že za celý rok nevyhrál ani jeden turnaj.

Tiger Woods (vpravo) s fidžijským kolegou  Vijayem Singhem.

Šestačtyřicetiletý golfista možná se možná proto rozhodl opustit americkou tour, kde působil od roku 1996, a míří do Evropy. Na několika akcích v rámci PGA Tour se by však objevit měl. Hlavním cílem ale je vyhrát Race to Dubai, celoroční evropský "závod" za evropským trůnem a pohádkovou vítěznou prémií.