Momentka z golfového hřiště v Piešťanech.

Momentka z golfového hřiště v Piešťanech.

Jak New York Herald podpořil rozvoj golfu v Piešťanech

  • 0
V době vzniku prvních českých golfových klubů v druhé polovině dvacátých let minulého století dochází i ke zrození slovenského golfu. Jak víme, golf již zanechal na Slovensku stopy ještě z dob rakousko-uherského mocnářství. Tyto stopy v Tatranské Lomnici a později v Piešťanech však vlivem první světové války vymizely na dlouhých 14 let.

Teprve v roce 1928 došlo ke znovuobnovení hřiště v Piešťanech a k jeho rychlému rozvoji. Stalo se tak i zde vlivem zahraničních lázeňských hostů s finanční podporou listu New York Herald. Ten na piešťanském hřišti uspořádal 23. a 24. června turnaj o Pohár New York Heraldu.

Předcházela mu náročná úprava hřiště, hodnocená jako jeho znovuotevření. Začíná zde více než desetiletá éra tohoto hřiště, která se významně zapsala i do historie českého golfu.

Piešťanské hřiště bylo devítijamkové o celkové délce 2090 metrů. Mělo pět krátkých jamek od 140 do 187 metrů, dvě delší (308 a 360) a dvě střední (280 a 285). Jak vypadalo v době svého prvního otevření v předvečer první světové války v roce 1914, to bohužel nevíme. Potom bylo víceméně udržováno jako každá jiná louka.

Někdy současně s rozvojem hřiště byl založen i Golf Club Piešťany. Začátkem třicátých let již vystupoval na československé golfové scéně. Složení jeho členské základny však odpovídalo poměrům v západočeských golfových klubech.

New York Herald-Tribune podporoval golf i proto, že řada zaměstnanců ho hrála. Zde je sloupkař Grantland Rice z turnaje na Floridě v roce 1929.

Tvořilo ji jen několik organizátorů golfového života z řad místních ředitelů hotelů a lázeňských domů, zbytek tvořili lázeňští hosté. Mezi nimi byli i hosté z Prahy, jinak členové Golf Clubu Praha.

Klub si počínal velmi aktivně a již v roce 1930 vyhlásil první mistrovství Slovenska. Zvítězil hráč GCP Dr. Bohumil Ryznar. Další hráč GCP Sáša Schubert obsadil třetí místo.

V dalších letech se Piešťany staly místem, kde se čeští hráči střetávali s hráči maďarskými. V roce 1931 zvítězil ve druhém mistrovství Slovenska maďarský šampion Desider Lauber, na druhém místě skončil český národní mistr Schubert. Ten byl v roce 1931 na mezinárodního mistrovství Maďarska vyřazen až v semifinále.

Četné sportovní kontakty udržovali čeští hráči s hráči rakouskými. Zásluhu na tom měl zejména Ing. Bedřich Gross, který byl v té době předním rakouským hráčem a současně i hráčem a členem GCP. Jeho přátelský vztah k českému golfu pramenil z toho, že jako chlapec vyrůstal v českoněmecké rodině v Čechách.

V roce 1931 se konalo první česko-rakouské mezinárodní meziklubové utkání mezi GCP a Country Golf Clubem Wien (Lainz) ve Vídni. GCP zvítězil vysoko 5,5:2,5 bodu.

Naopak nejsou žádné doklady o tom, že by se čeští hráči zúčastnili nějaké soutěže pořádané v Německu. Důvodem může být i to, že německý golf, organizovaný již od roku 1907 v Německém svazu golfu, se jevil jako vyspělejší, zatímco rakouský i maďarský golf se vyvíjely obdobně a ve stejné době jako český.

Odkrývání historie je trvalý, nikdy nekončící proces. Za dobu 110 let proběhlo totiž tolik událostí, že je ani nelze vyčerpávajícím způsobem popsat. Seriálem, který touto statí otevíráme, se pokusíme k tomuto procesu přispět (autor).

Občas některý z českých hráčů zajel na západočeská hřiště. Kontakty s těmito hřišti však byly výrazně chudší než kontakty s hřištěm v Piešťanech. Piešťany se staly na řadu let oblíbeným místem letních či podzimních pobytů hráčů z GCP.

Jakmile český golf okusil přitažlivost mezinárodních sportovních kontaktů, začal záhy pociťovat nedostatek mezinárodně uznaného národního golfového orgánu, který by tyto kontakty povýšil z meziklubové úrovně na úroveň mezistátní. Ke konci roku 1931 uzrála doba pro založení Československého svazu golfu.