Hráč musí především zvládnout samotu

  • 1
Darová - Nejmladšímu je šest roků, nejstaršímu čtrnáct. Program je ale denně čeká téměř stejný - čtyři hodiny golfu a k tomu baseball, plavání či tenis. Tak vypadá týdenní golfový tábor na golfovém hřišti v Darové nedaleko Břas na Rokycansku. Tábor má na pořadu už druhý běh.

V úterý měly děti coby instruktorku ženu nadmíru povolanou. Den s nimi prožila průkopnice golfu v Česku Luisa Abrahamsová.

"Naučte se golf a budete součástí velké světové rodiny golfistů a máte příbuzné po celé zeměkouli," řekla adeptům golfu Luisa Abrahamsová.

Golf začala hrát v roce 1932, za šest let byla republikovou mistryní, ale pak na dlouhé roky nuceně opustila rodnou Prahu a v Anglii se provdala za šlechtice. O golfu by mohla psát knihy.

A co považuje Luisa Abrahamsová, poválečná zakladatelka golfového dění v tehdejším Československu, za nejdůležitější vlastnost hráče golfu?

"Golfista se především musí vyrovnat se samotou. Nad míčkem stojí sám, není na tom jako v jiných sportech. Mnohokrát se mně sevřel při hře žaludek, jak jsem se soustředila na ránu. A kdo si neví se samotou rady, tak golf nezvládne," míní čtyřiadevadesátiletá bývalá československá šampiónka.

Golf hrála především v Anglii, ale absolvovala turnaje po celém světě. "Vyhrála jsem co se dalo, ale chybí mně výhra v anglickém mistrovství. V tom jsem na tom podobně jako Ivan Lendl v tenise. Také vyhrál snad všechno, jen ve Wimbledonu neuspěl," usmívá se čtyřiadevadesátiletá lady Abrahams.

"Ale v Anglii to bylo těžké, tamní hráčky mě dlouho nebraly, byla jsem cizinka a ještě k tomu Židovka."