ZLOMENÝ. Phil Mickelson poté, co neproměnil pat na osmnácté jamce a přišel o...

ZLOMENÝ. Phil Mickelson poté, co neproměnil pat na osmnácté jamce a přišel o šanci vyhrát turnaj v Pebble Beach. | foto: AP

Mickelson šokoval sám sebe a místo legendy vyhrál náhradník

  • 5
Phil Miclekson se zklamaně zlomil v pase, když jeho míček olízl hranu osmnácté jamky ikonického hřiště v Pebble Beach a zlomyslně odskočil zpátky na zelený pažit. Golfová legenda právě ztratila šanci získat téměř po třech letech velký triumf. A outsider Vaughn Taylor nevěřícně zvedl ruce, po jedenácti letech se na PGA Tour dočkal vítězství.

Musel si připadat jako ve snu, vždyť na prestižní turnaj Pebble Beach Pro-Am se 447. hráč světa dostal až jako náhradník, v poslední době se těžce protloukal v sériích nižší kategorie a na PGA Tour se objevoval jen výjimečně.

Spieth neuspěl

Až ve finále zahrál výborně první hráč světa Jordan Spieth, ale stačilo mu to jen k posunu na 21. pozici a skončila tak jeho série umístění v nejlepší desítce, kterou držel od loňského září. Během finálového kola se v čele vystřídali čtyři hráči. Vedle lídrů i Švéd Jonas Blixt, který skončil na třetím místě, a dělený čtvrtý Hiroši Iwata z Japonska.

Teď Taylor svíral v roce ceněnou křišťálovou trofej, těšil se z šeku na 1 200 000 dolarů a hlavně ze zisku karty, která ho opravňuje k účasti na PGA Tour v letech 2017-18. „Už je to dávno, co jsem vyhrál, a ani jsem to tady nečekal,“ říkal dojatě devětatřicetiletý Američan, který má na kontě ještě výhry z Reno-Tahoe Open 2004 a 2005, kde ovšem tehdy chyběla absolutní elita.

„Pracoval jsem, dřel tvrdě a vytrvale klepal na bránu, abych se dostal zpět,“ vykládal Taylor, jenž v nedělním kole zahrál sedm ran pod par, a to především díky pěti birdie na závěrečné devítce. Celkem měl skóre -17 a vítěze 42 turnajů PGA Mickelsona, který čeká na další triumf od výhry na British Open v roce 2013, porazil o ránu.

Jeden z nejpopulárnějších golfistů světa, který během kariéry na turnajích vydělal bezmála 80 milionů dolarů, poutavé finále nezvládl. Na sedmnácté jamce sice skóroval a ožil, jenže na osmnáctce z jednoho a půl metru minul pat do birdie a ztratil příležitost bojovat o první místo v play-off.

„Byl jsem trochu v šoku, když jsem nedal. Vůbec mě nenapadlo, že to tam nespadne,“ přiznal Mickelson, který však drobil své naděje už na předchozích jamkách. Zaznamenal hned čtyři bogey a v neděli se 72 údery jen vyrovnal normu překrásného hřiště v Monterrey.

Svého pátého vítězství se tak v Pebble Beach nedočkal, ale letos si připsal už druhé umístění v top 3 a v pětačtyřiceti letech znovu potvrdil, že stále může patřit mezi nejlepší.

„Pozitivní je, že hrát golf je teď pro mě největší zábava za poslední roky. Mám míček pod kontrolou, trefuju ho s lehkostí na mnoho způsobů a hlavně se bavím,“ pochvaloval si Mickelson, který v posledních měsících tvrdě dřel na svém švihu. „Jsem zklamaný, ale prostě mi to napovídá, že ještě musím trochu pracovat.“

Golfový turnaj Pebble Beach Pro-Am série PGA Tour

- dotace 7 mil. dolarů

Par 72: 1. Taylor 270 (70+68+67+65), 2. Mickelson (oba USA) 271 (68+65+66+72), 3. Blixt 272 (67+69+67+69), 4. Jacobson (oba Švéd.) 273 (65+69+68+71) a Iwata (Jap.) 273 (66+66+69+72), 6. Reed (USA) 275 (72+65+73+65) a Rose (Angl.) 275 (66+68+72+69).

,