British Open 2009 - extrémní rough.

British Open 2009 - extrémní rough. | foto: Reuters

Golfový svátek The Open začíná, už se propírají skandálky

  • 3
Turnberry (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Přijet do dějiště 138. ročníku The Open Golf Championship znamená vstoupit do opravdu letního počasí. Devatenáct stupňů a slunečno - to je obrázek, který v minulých letech na nejstarším majoru na světě nebylo zvykem vídat. Dnes vše začalo a Velká Británie je proto od rána na nohou.

Po středečních posledních tréninkových kolech nastoupili na fairwaeje greenkeepři. Doladit detaily a kosmeticky upravit hřiště pro... no ano, pro The Open Golf Championship. Nazývat turnaj oficiálním jménem a ne "British Open", jak to dělají především Američané, je bonton. Sám Angličan Ian Poulter byl za prohřešek proti němu na tiskové konferenci veřejně pokárán britskými žurnalisty.

Hřiště Ailsa Course v Turnberry se zdá být v naprosto perfektním stavu a jedinou otázkou zůstává, komu se husté šťavnaté roughy stanou pohřebištěm. Tiger Woods absolvoval proti svým zvyklostem tréninky na 18 jamek. V neděli i v pondělí vyrazil na hřiště opravdu brzy, už v 6.30. Zatímco světová jednička tady bude hrát vůbec poprvé, jeho kedík Steve Williams mu může směle radit. V roce 1994 tady takto asistoval Raymondovi Floydovi.

Vypadá to, že taktika být s míčem za každou cenu na fairwaji bude letos to nejdůležitější. Takže možná znovu uvidíme Woodse bez driveru jako v Hoylake 2007.

British Open 2009 - poradí si Tiger Woods s nástrahami hřiště v Turnberry?

Turnberry hostí britský The Open počtvrté a právě na zdejším linksu se odehrál jeden z nejdramatičtějších soubojů golfové historie. V roce 1977 se zde ve finálovém dni utkali Tom Watson a Jack Nicklaus. Jejich vzájemné soupeření pak dostalo název "Duel in the Sun". Nicklaus nejprve vedl, úspěšnější byl však nakonec Watson.

Tato i mnoho dalších historek je propráno, teď všichni myslí na přítomnost. Jednou z prvních "kauz" letošního The Open se stalo nasazení do flightů pro úvodní dvě kola. Ten Woodsův se sedmnáctiletým Japoncem Rjem Išikawou a domácím Leem Westwoodem vyvolal velké zděšení především mezi fanoušky. Skupina bude mít extrémně mnoho diváků, ale také fotografů a televizních štábů. S Westwoodem půjdou domácí, s Išikawou početné zástupy krajanů, o Woodsovi nemluvě.

Hned vzápětí se v zákulisí rozhořela další bitva, a to mezi Sandym Lylem a Colinem Montgomeriem. Oba skotští hráči se nemají příliš v lásce, to je známo. Lyle otevřeně prohlásil, že Montgomerie v minulosti při turnaji podváděl.

British Open 2009 - Colin Montgomerie čelí kritice z nečestné hry.

Jedná se o nechvalně známý incident na turnaji v Jakartě v roce 2005. "Monty" si po přerušení, zaviněném počasím, postavil míč na mnohem bližší místo, než kde původně byl. Skončil čtvrtý, tvrdil, že jen "udělal chybu" a posléze věnoval výhru na charitu. Ovšem hořká příchuť tohoto činu se s ním táhne dál. Lyle jen prolomil ledy a vyjádřil názor mnoha jiných. Pro britská bulvární média je tato přestřelka vítaným soustem, vždyť Montgomerie je kapitánem týmu pro Ryder Cup.