Americký golfista Zach Johnson v prvním kole The Open.

Americký golfista Zach Johnson v prvním kole The Open. | foto: AP

Golfové The Open Zach vede Johnson, první den se nevedlo McIlroyovi

  • 0
První den golfového British Open ovládl Američan Zach Johnson. V Muirfieldu vede o jednu ránu před Španělem Rafaelem Cabrerou a krajanem Markem O'Mearou. Ostře sledované hvězdy Tiger Woods a Phil Mickelson ztrácejí čtyři údery a dělí se o devátou příčku, druhý hráč světa Rory McIlroy vyhořel.

Johnson, vítěz golfového Masters v Augustě z roku 2007, potvrdil dobrou formu z posledního turnaje PGA v Silvisu, kde v neděli podlehl vítěznému devatenáctiletému krajanovi Jordanu Speithovi až na páté dodatečné jamce.

"Po posledním týdnu jsem se cítil opravdu dobře, mám sebedůvěru a daří se mi," cituje Johsona agentura Reuters.

První kolo The Open nevyšlo druhému hráči světového žebříčku Rorymu McIlroyovi, který zahrál osm úderů nad par. Čtyřiadvacetiletý severoirský golfista se tak se 79 ranami dělí o 134. pozici.

Světová jednička Tiger Woods potřeboval na prosluněném hřišti v Muirfieldu 69 úderů, dva pod par Američan čeká na svůj 15. titul z majorového turnaje již pět let.

"Bylo to těžké, hřiště pořád víc vysychalo a bylo těžší a těžší na něm hrát. Jsem rád, že jsem se dostal pod par," řekl Woods, který drží dělené deváté místo.

Kvůli zranění krku odstoupil v polovině úvodního kola vítěz turnaje z roku 2010 Louis Oosthuizen. Třicetiletý Jihoafričan bude zřejmě muset vynechat i poslední majorový turnaj roku US Open v Oak Hillu. "Je to hořké zklamání.

Myslel jsem, že to půjde lépe, ale bolest z krku se mi postupně přesunula i do boků a nakonec jsem nemohl už ani pořádně chodit," vysvětloval.

Golfový turnaj British Open

turnaj kategorie major, dotace 8 000 000 dolarů

1. kolo (par 70): 1. Z. Johnson (USA) 66, 2. Cabrera (Šp.) a O'Meara (USA) oba 67, 4. Jiménez (Šp.), D. Johnson, Snedeker, Lehman (všichni USA), Kapur (Indie) všichni 68.

,