Tiger Woods ve třetím kole Masters.

Tiger Woods ve třetím kole Masters. | foto: AP

Woods na Masters dál útočí, ve finále vyzve lídra Molinariho

  • 12
Po loňském triumfu na britském The Open či fenomenálním představení v Ryder Cupu usiluje Francesco Molinari o další velký triumf. Italský golfista vede po třetím kole Masters o dvě rány, ale ve finále musí v Augustě odolat útoku legendy. Druhé místo dělí Tiger Woods, jenž prahne po pátém vítězství na úvodním majoru sezony, spolu s dalším Američanem Tonym Finauem.

Loni Molinari dokázal na britském majoru závěrečné kolo zvládnout, odolal i tlaku Woodse a získal svůj první grandslamový titul. Nevysoký golfista z Turína tuší, že tentokrát to bude o něco těžší. „On (Woods) to tady miluje a hraje skvěle, takže to nebude vůbec lehké. Zkusím využít své šance, ale není to jen o nás dvou. Pořád je ve hře více hráčů,“ upozornil takřka bezchybný Molinari.

Na čtvrtém místě o tři rány za Molinarim figuruje vítěz tří majorů Brooks Koepka z USA a ve skupině, která ztrácí pět úderů, je třeba druhý hráč světa Dustin Johnson. Překvapit ještě může kdokoliv, což v sobotu v Georgii ukázalo po báječných kolech hned několik golfistů: Finau na první devítce vyrovnal místní rekord (30 ran) a celé hřiště obešel za -8, stejně jako jeho krajané Webb Simpson a Patrick Cantlay, kteří se průběžným pořadím posunuli o desítky míst dopředu.

Tiger Woods zdraví diváky po třetím kole Masters.

Fanoušky ale elektrizuje Woods. Čtyřnásobný vítěz Masters zahrál ve třetím kole 67 ran, což bylo jeho nejlepší kolo v Augustě po osmi letech. Přitom po úvodních pěti sobotních jamkách měl +1 za kolo. „Trpělivost,“ říkal si pro sebe před šestou jamkou a od té doby přidal šest birdie. „Dostával jsem míč do správných pozic.“

Woods může přidat do své sbírky patnáctý titul z majoru, první po vleklých operacích zad a od roku 2008, kdy uspěl na US Open. Do zeleného saka se bývalý první hráč světa a vítěz 80 turnajů na PGA naposledy oblékl před 14 lety.

Už loni atakoval Woods titul z majoru. Na British Open dokonce ve finále chvilku vedl, ale nakonec uspěl Molinari, na PGA Championship skončil slavný Američan druhý. „Je skvělé, že jsem zase v situacích, v kterých má na dosah major titul, což mě povzbuzuje,“ dodal Woods, jehož proměněné paty do birdie fanoušci na hřišti hlasitě oslavují.

Finau se dostal na druhé místo k Woodsovi díky osmi ranám pod par ve třetím kole. Na první devítce měl čtyři birdie a eagle. „Už jako kluk jsem snil, že budu soupeřit s Tigerem o titul a budu poslední den v poslední skupině na majoru,“ podotkl Finau, který hraje své druhé Masters. Loni skončil v Augustě desátý, ačkoliv si na exhibici před turnajem ošklivě poranil kotník.

Otázkou je, jak bude finálové kolo vypadat. Podle předpovědi mají přijít bouřky a hráči v neděli začnou už ráno. „Silný vítr může tohle hřiště hodně znepříjemnit,“ ví dobře Woods.

Masters, golfový turnaj kategorie major v Augustě

- par 72, dotace 11 milionů dolarů

Po 3. kole: 1. F. Molinari (It.) 203 (70+67+66), 2. Woods 205 (70+68+67) a Finau 205 (71+70+64), 4. Koepka 206 (66+71+69), 5. Simpson (všichni USA) 207 (72+71+64) a Poulter (Angl.) 207 (68+71+68).

,