Golf-ilustrační.

Golf-ilustrační. | foto: Profimedia.cz

Formule 1 věnuje golfu novou „superhůl“, a Williams vydělá

  • 0
Známá motoristická stáj Williams začala spojovat formuli 1 a golfová hřiště. Kolektiv z Grove se spojil s výrobcem golfového vybavení Williams Sports a budou-li testy úspěšné, na trh se dostanou nové superhole. Informaci přinesl web williamsf1.com.

Tyto hole nové generace budou vyvinuty s pomocí technických poznatků z vývoje rychlých automobilů. "Bylo jen otázkou času, kdy si nějaká golfová firma začne všímat aerodynamiky a nových materiálů," řekl Michael Lee z Williams Sports.

Stáj F1 se nejprve zaměřila na aerodynamiku. Prozkoumala pohyb golfové hole s využitím technologie výpočetní dynamiky tekutin (CFD). Počáteční simulace naznačují, že golfovou hůl FW32, pojmenovanou po stroji Williams na sezonu 2010, značně méně ovlivňuje odpor vzduchu, a proto hráčův švih vyžaduje méně energie.

Konstrukce monopostů pro velké ceny stojí na karbonových vláknech a tento materiál bude rovněž využit při výrobě holí.

Zástupci Williams Sports věří ve schopnosti týmu F1 rychle přenášet návrhy z rýsovacího prkna na dráhu. Tak by i výroba holí mohla začít brzy, aby veřejnost měla užitek z vývoje mnohem rychleji, než je obvyklé.

Není to poprvé, co se Williams pustil do podnikání na trhu, který nesouvisí s formulí 1. Šéf stáje Frank Williams je nejnovějším podnikem nadšen: "Jsme na začátku úchvatného období rozvoje podnikatelských aktivit. Jde o jasný příklad uplatňování znalostí v oblastech mimo formuli 1."

Ani Williams Sports není v oboru nováčkem. Jeho hole už si od začátku století připsaly 44 vítězství na turnajích PGA.