Cameron Percy - Houston Open 2010, první kolo.

Cameron Percy - Houston Open 2010, první kolo. | foto: AP

Dvojice Stadler, Percy vede na Houston Open, poslední přípravě na Masters

  • 0
Výsledek prvního kola 67 ran, tedy pět ran pod par, vynesl dva hráče do čela Houston Open, posledního zámořského turnaje před očekávaným Masters. Jsou jimi Američan Kevin Stadler a Australan Cameron Percy.

Český profesionál v německých reprezentačních barvách Alex Čejka zahrál even par a dělí se na Tournament Course v Red Stone Golf Clubu o 47. místo a naději na postup cutem do finálové čísti turnaje, dotovaného částkou 5,8 milionu dolarů.

Průměrný a outsider

Stadler dokončil kolo mezi prvními a po šesti birdie na tom mohl být i líp, ale čtyřparová závěrečná jamka jej přece jen zradila. "Nakonec to ale byl dobrý den. Naprosto jsem to nečekal," komentoval svůj výkon spokojeně.

Třicetiletý robustní hráč, jenž se tu a tam objeví na předních pozicích konečné výsledkové listiny, byl letos v PGA Tour dvakrát blízko nejlepším, ale také dvakrát neprošel cutem, naposledy před týdnem. "Můj starý problém, otevřená ramena," vystihl vlastní problémy se švihem.

Kevin Stadler - Houston Open 2010, první kolo.

To Percymu stačilo pět birdie, protože na žádné jamce nepřičítal rány do plusu. Společně se Stadlerem dosáhli dobré bilance ve statistice greenů v regulaci - 89 procent.

Pětatřicetiletý Australan, jenž si letos vydělal sotva pětadvacet tisíc dolarů při šesti startech, je čerstvým držitelem plné hrací karty pro PGA TOur. Loni hrál Nationwide Tour a je velkým překvapením texaského turnaje.

Do klubovny ale dorazil vyčerpaný. "Těžká věc. Když vítr foukal zleva, jamky byly navrtány vlevo. Když vál zprava, pin positions byly samozřejmě napravo," popsal velkou svízel pro všechny účastníky. "Ale nakonec mě nejvíc mrzel neproměněný pat na poslední jamce," dodal.

Na třetím místě se za oběma lídry shromáždili o ránu zpět čtyři hráči. Ani jeden z nich není uchazečem o přední pozice v zámořském finančním žebříčku či FedEx Cupu, avšak minimálně Anthony Kim živí naději na rydercupovou nominaci.

Naděje favoritů

S nadějí na nějaký solidní výsledek jako povzbuzení do Masters půjde do druhého kola Phil Mickelson. Muž, jenž byl donedávna (a vlastně nadále je) považován za vážného konkurenta Tigera Woodse, letos uhrál ze šesti startů pouze jedno umístění v top 10.

Phil Mickelson - Houston Open 2010, první kolo.

Stále však jde o světovou trojku a texaské městečko Humble by mohlo být místem, kde hráč snese důkaz o svých kvalitách v pravý čas. První kolo zahrál na 69 a tři rány pod par znamenají dělené sedmé místo.

Vítěz turnaje Arnolda Palmera, Jihoafričan Ernie Els, se po pondělní dohrávce turnaje na Floridě rychle přesunul do Texasu a začátek za dvě rány pod není tak špatný, protože dává dělené 16. místo a přijatelnou ztrátu na lídra.

Ernie Els - Houston Open 2010, první kolo.

Tu už má o něco větší Čejka. Mariánskolázeňský rodák letos už poněkolikáté neudržel výsledek v poslední fázi kola. Tři ze svých čtyř čtvrtečních bogey nasbíral na závěrečné pětici jamek.

Startoval na desátém odpališti a po čtyřech jamkách byl na bilanci -3. S peripetií bogey - birdie při přechodu z jedné devítky na druhou se na stejné úrovni držel ještě na své čtrnácté jamce. Až pak klesl.