Miguel Ángel Jiménez na British Open 2009 - 1. kolo.

Miguel Ángel Jiménez na British Open 2009 - 1. kolo. | foto: Reuters

British Open: Watson zářil, Jiménez vede, nad Woodsem visí hrozba

  • 8
Vynikající závěr (dvakrát birdie), jímž Miguel Ángel Jiménez korunoval své skvělé první kolo na The Open Championship, vyneslo pětačtyřicetiletého Španěla do čela turnaje v Turnburry. Ten měl však svého hrdinu i v nejstarším účastníkovi. Tom Watson je pouze o ránu horší než lídr.

Dva měsíce před svými šedesátými narozeninami a tři čtvrtě roku po výměně kyčelního kloubu zahrál Watson životní kolo. I když kdo ví. Třeba se publikum na Ailsa Course, kde americký profesionál tento major turnaj vyhrál před dvaatřiceti lety, dočká ještě něčeho většího.

Ne že by to nestačilo a ne že by "životní kolo" bylo tou nejvýstižnější charakteristikou Watsonova výkonu. Vždyť se jedná o osminásobného vítěze major turnajů a hráče, jenž ještě loni vyhrával na Champions Tour. Okolnosti ale nahrávají legendě. "My staří braši máme cit pro linksová hřiště, na nichž se už moc nehraje. A cit se tady platí zlatem," řekl ke svému mimořádnému výkonu.

Tom Watson na British Open 2009 - 1. kolo.

Zatímco Watson s klidným výrazem ve tváři mířil k poslednímu greenu, za nímž vyjádřil skromnou radost, Tiger Woods házel holemi, tvářil se kysele a bezmocně máchal rukama. Přestože sám předpověděl, na čem se účastníci The Open shodli, totiž že bude navýsost nutné trefovat fairwaje, zkoumala světová jednička až příliš často, kudy a jak ven z vysokého roughu.

Turnberry a jeho vysoká tráva jsou neúprosné. Hrát odtud "zázračné" rány, jaké Woods umí, lze jen málokdy, spíš ne. A tak nad Američanem, jenž už dlouho čeká na svůj patnáctý major titul, visí před pátečním kolem hrozba cutu.

Tiger Woods na British Open 2009 - 1. kolo.

Jiménez umístil na fairwaye dvanáct ze čtrnácti balonů. Dostal se na třináct greenů v regulaci a k vyrovnání rekordu prvního kola v bezmála stopadesátileté historii turnaje mu stačilo 27 patů. Muž, jenž je tváří blížícího se Moravia Silesia Open v Čeladné, se vyhnul bogey a vyjde do druhého kola jako nejlepší.

Výsledky po prvním dnu

Po 1. dnu:
1. Jiménez (Šp.) 64 ran, 2. Watson a Curtis (oba USA) a Kuboja (Jap.) 65, 5. Stricker, Cink (oba USA), Senden, Goggin (oba Austr.), Villegas (Kol.) všichni 66.

rána dne

Dvojnásobný šampión U.S. Open Retief Goosen nedávno přidal do svého bagu "sandwedgku" s loftem 62 stupňů a ta se mu v prvním kole British Open náramně hodila. Zkušený Jihoafričan hrál solidní kolo, ale na předposlední jamce – pětiparové sedmnáctce – se dostal do nepříjemných potíží.

Druhou ranou se snažil atakovat green a míček přistál v greenovém bankru tak nešťastně, že byl přímo pod vysokou přední hranou. Zdálo se, že Goosen snad nebude moct ránu vůbec zahrát, protože dlouho nebyl schopen zaujmout u míčku postoj. Zkoušel různými způsoby klečet na přední hraně – na obou kolenou, pak na jednom s pravou nohou v písku – ale sám nevěřil, že bude schopen ránu rozumně zahrát.


"Pokud něco, tak jsem si myslel, že trefím přední hranu a zůstanu v bankru," prohlásil Goosen. "Přemýšlel jsem i o tom, že prostě jen udeřím do míčku opačným směrem, aby se odkutálel aspoň doprostřed bankru. Ale nakonec se mi podařilo získat trochu stability na pravé noze, na levou jsem si klekl a začal jsem mít pocit, že bych mohl mít šanci. Ještě štěstí, že mám tu dvaašedesátistupňovou wedgku..."


Vložil do rány pořádnou sílu, vyslal strmě do vzduchu hromadu písku a především skvělým způsobem také míček, který přistál na okraji greenu a dokutálel se necelý metr od jamky. Výsledek? Birdie!


"To byla jedna z nejúžasnějších záchran z písku, jakou jsem viděl," obdivoval jeho ránu i Goosenův partner z trojice, dvacetiletý Ir Rory McIlroy. "Sám nevím, jestli bych se pokusil hrát ten míč z kleku nebo ho prohlásil za nehratelný." McIlroy přidal, že Goosena časo vidí v tělocvičně, jak provádí protahovací cviky. "Došel jsem k němu a říkám: ´Všechna ta dřina v posilovně se vyplatila, co?´A on mi odpověděl: ´To víš, protahuju se o dvacet let déle než ty."

, pro iDNES.cz