S driverem García problém nemá, zato jeho patovací forma se vytratila do oblak.

S driverem García problém nemá, zato jeho patovací forma se vytratila do oblak. | foto: AP

Ani Madrid nezbavil Sergia Garcíu jeho prokletí

  • 0
Jedna z velkých hvězd světového golfu Sergio García zatím rozhodně neprožívá vydařenou sezonu. Trochu napravit si ji mohl v minulém týdnu na "domácím" turnaji Madrid Masters, kde ještě po dvou kolech vedl. O víkendu ho ale opět zradilo patování.
Turnaj jako by symbolizoval celý Garcíův letošní rok. Dvě kola odehrál skvěle, ale o víkendu se propadl z prvního až na dělené 17. místo.

"V posledních dvou kolech mi tam nespadl snad jediný pat," kroutil hlavou po turnaji devětadvacetiletý Španěl. A nebylo to zdaleka poprvé.

Na americké PGA Tour se současná světová osmička (vloni byl García v oficiálním světovém žebříčku dokonce druhý) senzačně nekvalifikovala dokonce ani na Tour Championship, kam postupuje tradičně první třicítka celkového pořadí. Vloni byl přitom García třetí.

Důvod je jednoduchý - těžko vyhrávat turnaje, pokud jste ve statistice patování sotva v první stotřicítce celé série. A o moc lepší to není ani na European Tour. Tam mu patří dělená 92. příčka.

Z letošního "normálu" García nevybočil ani na Madrid Masters. Ačkoli začal skvělým kolem 64 ran, při kterém mu stačilo 28 patů, druhý den už patoval třicetkrát a o víkendu to bylo ještě horší. Celkem 32 patů v sobotu a dokonce 36 (!) v nedělním finálovém kole.

Za celé nedělní kolo se mu podařil pouze jediný "jednopat" a oněch šestatřicet ho snad ještě musí budit ze sna. To je totiž spíš statistika amatérského hráče.

Takže ačkoli García zasahoval po celý turnaj skvěle greeny (ve statistice "greeny v regulaci" byl dokonce na 2. místě), vůbec to nedokázal zužitkovat. Z 68 hráčů, kteří v Madridu prošli cutem, skončil ve statistice počtu patů až na 58. příčce.

Všichni golfisté znají prastarou, ale rozhodně pravdivou frázi - totiž, že o golfových výhrách se rozhoduje na greenech. Bohužel pro Garcíu... 
, pro iDNES.cz