Jenson Button (vlevo) po Velké ceně Británie

Jenson Button (vlevo) po Velké ceně Británie | foto: Reuters

Za všechno může start, zhodnotil Button nejhorší výkon sezony

  • 1
Můžete si pro závod připravit sebelepší strategii, ale pokud pokazíte start, fungovat nebude. Jenson Button vyrazil do Velké ceny Británie jako šestý a měl bojovat s týmovým kolegou Barrichellem o třetí příčku. Jenže v první zatáčce spadl na 9. místo. "Měl jsem příšerný start," šklebil se lídr mistrovství světa formule 1.

Devětadvacetiletý Angličan nebyl spokojený už po kvalifikaci, v které zvládl dosáhnout jen na šestý nejlepší čas. Ale ani to ho nemělo zastavit, Nakadžima nebo Trulli startující před ním neměli stačit. A také nestačili, jenže druhý jmenovaný sebral Buttonovi moc času. Před první zatáčkou ho zblokoval a Kvůli tomu se před něj posunuli další soupeři.

"Trulli přede mnou měl hodně pomalý odpich. Takový, jaký toyoty většinou mají. Nepovedlo se mi najít místo na předjetí. Zkoušel jsem to vnitřkem, ale tam nebylo místo, poté vnějškem, ale tam bylo také plno. A poté kolem mě proletělo několik soupeřů," popisoval Button start.

Za Italem Trullim zůstal viset celý první úsek trati do výměny pneumatik a ztratil drahocenné vteřiny. "Zkusil jsem zpomalit, abych byl od něj dál a zjistil, o kolik jsem rychlejší. Bylo to osm desetin na kolo. Jenže předjíždění nebylo dnes dovoleno. Tady v těch rychlých zatáčkách to prostě nejde."

Stejně jako jeho týmový kolega Barrichello, šel Button do závodu s nezvyklou strategií použití tvrdých pneumatik ve střední části závodu, aby byl v závěru na měkkých rychlejší. Tak se sice stalo, ale ani tak se mu nikoho předjet nepodařilo.

"Na tvrdých gumách auto nefungovalo. Vůbec se mi nedařilo dostat do pneumatik teplotu. Tak bohužel náš monopost za nižších teplot (ne)funguje," vysvětloval Button podivné kličkování v polovině Velké ceny.

V závěru rychle stahoval soupeře před sebou. Ale nic jiného než detailní pohled na zadní křídlo Williamsu Nico Rosberga mu to nepřineslo.

"Před cílem na měkkých gumách jsem byl konečně se svou jízdou spokojený, Rosberg a Massa přede mnou byli o dost pomalejší, ale ani tak jsem je nedokázal předjet. Jakmile jsem se dostal do "špinavého vzduchu" za nimi, hned jsem ztrácel přítlak," dodal nejlepší pilot letošní sezony.

V celkovém pořadí šampionátu je Buttonovův odstup od pronásledovatelů stále značný. Aby prohospodařil 23 bodů současného náskoku, musely by přijít horší závody, než byl ten v neděli v Anglii.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž