Yoong dojel se starým lotusem druhý

Monte Carlo - Velice dobře se při své premiéře v úzkých uličkách Monte Carla vedl v neděli při velké ceně historických formulí Alex Yoong. Malajský jezdec totiž dojel za volantem Lotusu 76/R2 druhý a o vítězství přišel jen vinou potíží s převodovkou. Druhému jezdci F1 účastnícímu se závodu, Takumu Satovi, se tolik nevedlo a grand prix pro něho skončila již v kvalifikaci, kde monopost rozbil. Velkou cenu vyhrál matador historických podniků Martin Stretton za volantem legendární šestikolky Tyrell P34 z roku 1977. Yoong za ním skončil se ztrátou pěti vteřin, třetí pak byl Christopher Perkins se Surteesem TS 16.

I když by raději stál na nejvyšším ze stupňů vítězů, byl Yoong se svým výsledkem nakonec spokojený. "Velmi dobře jsem odstartoval a do poloviny závodu jsem vedl. Pak vyjel na trať safety car a já při jízdě za ním najednou nemohl vyřadit pětku. Když pak zaváděcí vůz opustil trať, snažil jsem se udělat všechno pro úspěch, ale Tyrell nešlo nijak zastavit. Byl to fantastický víkend, který mě na blížící se Velkou cenu Monaka F1 dobře naladil. Zkušenosti, které jsem z celkem dvaceti pěti ujetých kol nabral, se mi budou teď určitě hodit. Jsem rád, že jsem dostal šanci si trať vyzkoušet," sdělil Malajsijec.

Takuma Sato už takové štěstí neměl. Závodění pro něj skončilo v sobotu, kdy se svým Lotusem 49B z roku 1968 havaroval v pasáži u bazénu a protože stáj neměla s sebou náhradní díly, nemohl už více jet.

Do kolize se svodidly si však Japonec ulice Monaka užíval a byl rád, že se s okruhem seznámil ještě před samotnou grand prix, jež se jede tento víkend. Pak však najel na olejovou skvrnu a zábavě byl konec.

"Na tom místě byla hodně kluzká trať, já jsem na oleji uklouzl a auto mi ustřelilo. Dost možná, že jsem do zatáčky najel příliš rychle. Bohužel stáj neměla sebou žádné náhradní díly. Je to škoda, protože i když se Lotus řídil hodně těžko, jezdilo se mi s ním skvěle," sdělil smutný Takuma Sato.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž