Bezchybný Alonso ovládl Velkou cenu Německa a navýšil celkové vedení

  13:50aktualizováno  18:07
Ovládl kvalifikaci, první místo nepustil ani v závodě a v celkovém pořadí mistrovství světa formule 1 uniká všem. Fernando Alonso vyhrál potřetí v sezoně a vidina třetího titulu dostává reálné obrysy. Druhý skončil po trestu pro Sebastiana Vettela jezdec McLarenu Jenson Button, třetí Kimi Räikkönen ze stáje Lotus.
VÍTĚZNÉ ŠAMPAŇSKÉ. Fernando Alonso oslavuje výhru ve Velké ceně Německa na...

VÍTĚZNÉ ŠAMPAŇSKÉ. Fernando Alonso oslavuje výhru ve Velké ceně Německa na okruhu Hockenheimring. | foto: Reuters

Druhý skončil na Hockenheimu původně úřadující šampion Sebastian Vettel z Red Bullu, ale dvě hodiny po závodě byl potrestán za nedovolený předjížděcí manévr na Jensona Buttona přičtením dvaceti vteřin k výslednému času, což ho srazilo na konečné páté místo.

Fernando Alonso + Ferrari. To je nejúspěšnější spojení dosavadního průběhu mistrovství světa. Po úvodních závodech, kdy monopost z Maranella ztrácel i vteřinu na kolo na nejbližší konkurenty, to vypadalo jako utopie, ale španělská hvězda má k titulu blíž než kdokoliv jiný.

Jednička Ferrari vyhrála stylem start - cíl. V Hockenheimu byl Alonso nejlepší i v letech 2010 a 2005 a tuto neděli zaokrouhlil počet triumfů v kariéře na třicet. V čele šampionátu má přesně v jeho polovině náskok 34 bodů před Webberem.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Sebastian Vettel potvrdil, že také Red Bull postavil v letošním roce výborné auto. Možná nejlepší ze všech a jediný rozdíl ve výsledcích tvoří forma Fernanda Alonsa. V týmu mohli litovat jen možná trochu diskutabilního potrestání.

Druhému zástupci Red Bullu, australskému veteránovi Marku Webberovi, závod v Německu nevyšel. Po triumfu před čtrnácti dny v Británii stačil jen na osmé místo a jeho plány na souboj s Alonsem dostaly řádné trhliny.

V cíli třetí Jenson Button proklouzl při druhých výměnách pneumatik před Vettela, útočil na Alonsa a chystal se bojovat o vítězství. Pneumatiky mu však odešly dříve než jeho soupeřům a dvě kola před cílem ho ve vlásence Spitzkehre domácí jezdec předjel. Brit si okamžitě stěžoval do vysílačky, že šlo o nedovolený manévr a vedení závodu se začalo soubojem zabývat hned po průjezdu cílem. Měl pravdu a Vettel byl potrestán. To však nic nemění na faktu, že závěr závodu McLarenu nevyšel.

Jeho týmový kolega Lewis Hamilton dopadl ve svém stém závodě v mistrovství světa neslavně. Jako jediný jezdec závod nedokončil. Po startu ze sedmého místa měl defekt zadního kola, než dojel do boxů, spadl na poslední místo a mohl zapomenout na případné zopakování triumfů v německé Velké ceně z let 2008 a 2011. Letos v 58 kole odstavil auto v boxech.

V konečném pořadí třetí Kimi Räikkönen si po startu hodně polepšil a dokázal předvést několik úspěšných předjížděcích manévrů, ale v druhé polovině závodu se mohl cítit na trati tak trochu osamoceně.

Jezdcům vzadu úspěšně poodjel, vedoucí trojice byla příliš daleko. Fin získal pro Lotus důležité body, které se ve chvíli, kdy Romain Grosjean v prvním kole poškodil auto a na body se dostat nedokázal, stáji hodí.

Čtvrté a šesté místo patřily v Německu stáji Sauber. Švýcarské vozy se tradičně v kvalifikaci příliš neukázaly, ale v závodě patřili Sergio Pérez s Kamujem Kobajašim mezi nejrychlejší. I díky vhodně zvolené strategii se posunovali po celý závod polem vpřed a potvrdili, že mohou s úspěchem porážet jezdce Mercedesu nebo i Red Bullu.

Start - vpřed žádné změny

Na německém Hockenheimu měří startovní rovinka pouhých 200 metrů, takže velké změny v pořadí se čekat nedaly a také nepřišly. Fernando Alonso suverénně udržel vedení, Sebastian vettel se vřítil do úvodní zatáčky jako druhý, Michaela Schumachera měl v těsném závěsu.

Sedminásobný mistr světa na svého mladšího krajana začal hned útočit a zdálo se, že na studených gumách má Mercedes nad Red Bullem navrch, jakmile se však dostalo obutí vozů do provozní teploty, projevila se technická převaha týmu Red Bullu a Vettel se začal svému velkému vzoru bezpečně vzdalovat.

Komu start vyšel nejlépe? Kromě vedoucího Alonsa měl výborný odpich jeho týmový kolega Felipe Massa, k němu se však přidala smůla v první zatáčce. Po tříštivém střetu s Brunem Sennou z týmu Williams musel s poškozeným autem do boxů a byl rázem bez šance na slušné umístění. Nepomohla mu ani nezpochybnitelná rychlost Ferrari.

BEZ KŘÍDLA. Felipe Massovi s Ferrari ulétlo přední křídlo hned v prvním kole
TLAČENICE. Startovní pole na okruhu Hockenheimring při Velké ceně Německa.
Fernando Alonso na monopostu Ferrari vjíždí do zatáčky při Velké ceně Německa.

Výborný odpich vynesl Jensona Buttona před nebezpečného Pastora Maldonada s vozem Williams a v osmém kole se Brit posunul již na čtvrté místo za Michaela Schumachera. V první polovině závodu veterán z McLarenu potvrzoval, že to s útokem na vítězství myslí vážně. Kolem Schumachera se prohnal již v jedenáctém kole, a nezdálo se ani trochu pravděpodobné, že na stejné příčce projede i cílem. Tím však McLaren své trumfy pro Velkou cenu Německa vyčerpal.

Další bývalý mistr světa Lewis Hamilton nemohl na body myslet ani chvíli. Již ve třetím kole prorazil v souboji s Paulem di Restou pneumatiku a musel do boxů. Při pomalé jízdě po ráfku si navíc poškodil auto a pár kol to vypadalo, že závod pro něj skončí. Nakonec se však týmu podařilo jeho vůz dát do pořádku, ztráta celého okruhu však vylučovala, že by Hamilton mohl ještě zasáhnout do bojů o body.

Začátek závodu se povedl i Kimimu Räikkönenovi. Fin měl úvodní úsek závodu excelentní. V prvním kole si sice pomohl jen o jedno místo na devátou příčku, v pátém však předjel osmého di Restu a pokračoval ve vzestupu.

Úvodní zastávky v boxech měnily pořadí

Lotusu vyšla na výbornou první zastávka v boxech. Räikkönen zamířil k mechanikům již ve dvanáctém kole, tedy o něco dřív než jeho soupeři. V době, kdy Webber nebo Schumacher přezouvali pneumatiky, Fin zajížděl nejlepší kola závodu. Také se na trať vrátili až za ním.

V šestnáctém kole potom "finský blesk" předjel v závěsu za Schumacherem pomalejšího Hülkenberga ze stáje Force India, jejíž auta bezvadně fungují v kvalifikacích, ale v závodech to pravidelně bývá slabší, a ve 21. kole se ve Spitzkehre protáhl také před samotného Schumachera. Byl to poslední Räikkönenův posun vpřed, ale spolu s Buttonem se stal hvězdou první poloviny závodu.

GRATULACE. Fernando Alonso projíždí cílovou rovinkou okruhu v Hockenheimu a
STÍHACÍ JÍZDA. Sebastian Vettel z Německa na domácím okruhu v Hockenheimu
CO SI ASI POVÍDAJÍ? Na tváři Sebastiana Vettela (vlevo) se neusadil zrovna

Ve stejné době se protlačili do první desítky jezdci Sauberu. Monopost švýcarské stáje "se chová" velmi šetrně k pneumatikám a Sergio Pérez i Kamuj Kobajaši toho umějí dokonale využít. Stabilně oba patřili k nejrychlejším jezdcům na dráze, a pokud Sauber zlepší kvalifikace, mohou jeho mladí jezdci bojovat třeba i o vítězství. Vůz s motorem Ferrari funguje dokonale i v polovině sezony.

Kuriózní situace nastala na dráze ve 35. kole. Sebastian Vettel se rozčiloval, vztekle uhodil do volantu a získal možná rozhodující ztrátu na Alonsa. Proč? Předjel ho totiž Lewis Hamilton, který byl kvůli defektu o kolo zpět, ale na nových gumách se mu podařilo vymačkat ze svého McLarenu nebývalou rychlost. Vettel to po závodě označil za jeden z hlavních důvodů, proč nemohl v závěru bojovat o první místo.

Závěrečné zastávky pomohly Buttonovi

Přesně 27 kol před cílem zamířil ke svým mechanikům průběžně třetí Jenson Button. Bylo to podruhé a naposledy. V prostředním úseku závodu se stihl přiblížit těsně za druhého Vettela a dvě kola na nových gumách stačila jezdci McLarenu k posunu vpřed.

Ve 42. kole zamířili společně do pit lane Alonso a Vettel. Španěl se stihl vrátit před letícím Buttonem, jeho domácí kolega nikoliv. Red Bull se loučil s vidinou na vítězství. Teď bylo cílem vybojovat zpět druhé místo, ale Jenson Button byl rychlý, v té chvíli nejrychlejší na trati.

Brit se přiblížil těsně za Alonsa, nedočkavě na něj dorážel a zdálo se být otázkou času, kde se posune do vedení. Ferrari však svému jezdci lépe rozvrhlo síly. Zatímco Alonso si udržoval konstatní rychlost, Button začal v posledních kolech zpomalovat. Jízdou v těsném závěsu za Alonsem si opotřeboval předčasně pneumatiky.

SPRCHA. Fernando Alonso slaví vítězství ve Velké ceně Německa.
VÍTĚZ. Fernando Alonso slaví triumf ve Velké ceně Německa.
PŮVODNÍ TROJKA. Tři nejlepší z Velké ceny Německa, Sebastian Vettel, Fernando

Ve Ferrari začali vyndávat lahve šampaňského z ledniček, zatímco z boxů Red Bullu se neslo k Sebastianu Vettelovi hlášení, že druhé místo je na dosah. Úřadující šampion se rychle Buttonovi přiblížil a dvě kola před cílem si na něj vyšlápl ve vracečce Spitzkehre, která je nejpomalejším místem okruhu.

Vettel zvolil při brzdění vnější topu, širokým obloukem obkroužil Buttona a za pomoci únikové zóny se protáhl na druhé místo. Jenson Button si stěžoval snad v každém pozávodním rozhovoru, že ten manévr nebyl ani náhodou předpisový. Měl pravdu a druhé místo se mu dvě hodiny po závodě vrátilo zpět.

Oba jezdci Mercedesu koncem závodu doplatili na to, že jejich auto více "žere" pneumatiky než stroje jejich soupeřů a museli potřetí do boxů. Michael Schumacher spadl za skvěle jedoucí dvojici Sauberu, Nico Rosberg skončil desátý. Oba však jeli výborně, zejména postup Rosberga z 22.  příčky na startu stojí za pozornost. Přesto německá stáj prožívá další sezonu daleko za očekáváním majitelů a je otázkou, jak dlouho vydrží automobilka investovat do týmu, který má jen občas na stupně vítězů.

Dalším závodem sezony formule 1 je již za týden Velké cena Maďarska.

Výsledky Velké ceny Německa F1:

Pořadí Jezdec Tým Čas
1. Fernando Alonso Ferrari 1h31:05.862
2. Jenson Button McLaren + 6.949
3. Kimi Räikkönen Lotus + 16.409
4. Kamuj Kobajaši Sauber + 21.925
5. Sebastian Vettel Red Bull + 23.732
6. Sergio Pérez Sauber + 27.896
7. Michael Schumacher Mercedes + 28.960
8. Mark Webber Red Bull + 46.900
9. Nico Hülkenberg Force India + 48.100
10. Nico Rosberg Mercedes + 48.800
11. Paul di Resta Force India + 59.200
12. Daniel Ricciardo Toro Rosso + 1:11.400
13. Felipe Massa Ferrari + 1:16.800
14. Jean-Éric Vergne Toro Rosso + 1:16.900
15. Pastor Maldonado Williams + 1 kolo
16. Vitalij Petrov Caterham + 1 kolo
17. Bruno Senna Williams + 1 kolo
18. Romain Grosjean Lotus + 1 kolo
19. Heikki Kovalainen Caterham + 2 kola
20. Charles Pic Marussia + 2 kola
21. Pedro de la Rosa Hispania Racing + 3 kola
22. Timo Glock Marussia + 3 kola
23. Narain Karthikeyan Hispania Racing + 3 kola
24. Lewis Hamilton McLaren DNF - 58 kol

Pořadí Poháru konstruktérů:

č. tým body
1 Red Bull 230
2 Ferrari 177
3 McLaren 160
4 Lotus 159
5 Mercedes 105
6 Sauber 80
7 Williams 47
8 Force India 46
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Hispania Racing 0
12 Marussia 0

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Curleři Paulovi porazili Turecko a udrželi se mezi světovou elitou

26. dubna 2024  14:11

Zuzana a Tomáš Paulovi se na mistrovství světa v curlingu smíšených dvojic v Östersundu udrželi...

Bahrain Victorious je šestým elitním týmem na cyklistické Czech Tour

26. dubna 2024  14:11

Bahrain Victorious je šestým elitním účastníkem nejvýznamnějšího tuzemského etapového závodu Czech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...