Nyck d Vries

Nyck d Vries | foto: AP

Jezdci F1 De Vries a Cunoda se v Itálii potýkali s následky záplav

  • 0
Záplavy, které sužují severovýchod Itálie, se bezprostředně dotkly i pilotů formule 1 Nycka de Vriese a Jukiho Cunody. Oba jezdci stáje Alpha-Tauri, jež má sídlo ve Faenze nedaleko částečně zaplaveného závodiště v Imole, se po zrušení víkendové Velké ceny Emilie Romagny potýkali s problémy při cestě z regionu.

„Faenza už je zaplavená a já nemůžu do svého hotelu. Vrátit se na dálnici už také nejde. Uvázl jsem v malé vesnici s jediným plně obsazeným hotelem,“ napsal dnes De Vries na instagramu a doplnil snímky silnice, kterou zablokovaly sesuvy půdy.

Záplavy uzavřely okruh F1 v Imole, víkendová Velká cena se nepojede

„Naštěstí tu už dříve uvázl McLaren a jejich mechanik mi přenechal svůj pokoj. Do rána se lobby hotelu proměnilo v provizorní útočiště pro lidi, kteří museli v noci opustit své domovy,“ uvedl.

Osmadvacetiletý Nizozemec dodal, že se mu z oblasti nakonec podařilo odjet přes horské silnice směrem na Florencii a poděkoval všem, kteří mu na cestě pomohli.

Júki Cunoda

Cunoda žije ve Faenze od roku 2021, kdy přišel do týmu Alpha-Tauri. Město je podle něho záplavami silně zasaženo. „Lidé mají aktuálně problém sehnat jídlo a hlavně místo, kde složit hlavu, protože mnoho se jich muselo evakuovat ze svých domovů,“ napsal japonský pilot ve středu na sociálních sítích.

Sídla stáje Alpha-Tauri se zatím záplavy nedotkly a vedení týmu ujistilo, že dělá vše pro bezpečnost svých zaměstnanců i jejich rodin. Zároveň spolu s oběma piloty vyzvalo k pomoci lidem postiženým přírodní katastrofou.

Mezi prvními zareagovala stáj Ferrari, která zrušení domácí Velké ceny od počátku podporovala. Dnes její zástupci oznámili, že na pomoc při odstraňování následků povodní v regionu Emilia-Romagna věnuje Ferrari milion eur (asi 23,68 milionu korun).

Bleskové záplavy, které vyvolaly silné deště v posledních dnech, si v zasažených oblastech vyžádaly už devět potvrzených obětí. Více než 10.000 lidí se muselo evakuovat. Ve středu si situace vynutila zrušení víkendové Grand Prix v Imole.

Pro závod se nejspíš nepodaří najít v nabitém kalendáři F1 náhradní termín. Podle předsedy italského automotoklubu Angela Sticchiho Damianiho se místo toho s největší pravděpodobností prodlouží smlouva na pořádání Velké ceny, která platí do roku 2025.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž