VZHŮRU NA ROZPÁLENOU PLOTNU. Nico Rosberg vyjíždí k druhému tréninku Velké ceny

VZHŮRU NA ROZPÁLENOU PLOTNU. Nico Rosberg vyjíždí k druhému tréninku Velké ceny Bahrajnu. | foto: Reuters

Rychlost není vše, v závodě nás čekají problémy, obává se Rosberg

  • 2
V úvodním tréninku Velké ceny Bahrajnu formule 1 byl nejrychlejší, ale o spokojenosti se hovořit nedalo. Nico Rosberg je přesvědčen, že tým Mercedes bude mít v závodě problémy. "Přehřívají se nám pneumatiky. Snad nejvíc, co jsem kdy zažil. Je to tragédie," říká.

Německý Mercedes byl na jedno kolo rychlý od začátku sezony, možná nejrychlejší z celého startovního pole, ale v závodě měl ohromné problémy. V Austrálii přehřívající pneumatiky srazily Rosberga mimo bodované příčky a v Malajsii také neuspěl. Až při Velké ceně Číny všechno sedlo a stáj slavila velké vítězství. Ale v Bahrajnu pilot hlásí: "Problémy jsou zpět."

"Vítězství v tréninku je pěkné, ale dobře víme, že s minimem paliva ja naše auto rychlé. Jakmile však natankujeme na palubu desítky kil benzinu, začínají problémy. Gumy nedrží a odcházejí," popisoval pilot.

Na vině je podle jezdce i extrémně horký pouštní vzduch. "Zatím nejtvrdší podmínky v letošní sezoně," říká. "Za předchozí závody jsme hodně porozuměli letošním pneumatikám a hodně se naučili, ale tohle je něco zcela nového. Závod může být velmi problematický."

Michael Schumacher, který na rychlostech ve volných trénincích na týmového kolegu ztrácel, byl v předpovědích o něco málo optimističtější. Podle něj se bahrajnské potíže netýkají pouze stáje ze Stuttgartu.

"Pneumatiky mizí z ráfků neskutečně rychle. Je to obtížné, ale nejen pro nás. Podobné problémy budou řešit všichni na startovním roštu," předpokládá sedminásobný mistr světa.

Bude zajímavé sledovat, kolik sad pneumatik stačí jednomu jezdci na závod. Jak ukázal předchozí závod v Číně, kdo se přepočítá, před cílem může ztratit třeba i deset míst.

Dokážou letošní nevyzpytatelné gumy Pirelli připravit dramatický závod i v Bahrajnu? Na nezáživném klikatém okruhu s minimem skutečně náročných pasáží? Byla by to první napínavá podívaná v jeho historii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž