Pojede se letos Velká cena Bahrajnu formule 1? Jisté to není...

Pojede se letos Velká cena Bahrajnu formule 1? Jisté to není... | foto: AP

Formule 1 se zase děsí nepokojů v Bahrajnu. Pojede se letos?

  • 7
Nerozhoduje se tady o mistrovi světa, není tu kdovíjak atraktivní trať plná nástrah. A ani diváci tady nešílí nadšením. Přesto je závod v Bahrajnu už druhým rokem jedním z nejdiskutovanějších. Stejně jako loni i letos mu hrozí, že se kvůli nestabilní politické situaci nepojede, a to navzdory tomu, že i deset dní před prvními tréninky zůstal v kalendáři.

"Jediným způsobem, jak lze v Bahrajnu zorganizovat závody bez incidentů, je kompletní vojenské uzavření. A to je neakceptovatelné pro F1 i Bahrajn," řekl listu Guardian jeden šéf stáje F1, který si nepřál být jmenován. "Cesty tam se bojím stejně jako ostatní šéfové."

V Bahrajnu dál pokračují demonstrace, v pondělí tu například vybuchla bomba, která zranila sedm lidí. Na což reagoval i boss F1 Bernie Ecclestone: "Jestliže tam týmy nechtějí cestovat, nemůžeme je nutit." Podle něj však závod může zrušit pouze Mezinárodní automobilová federace FIA či bahrajnští pořadatelé.

Ti se ale - navzdory vyjádření demonstrantů, že každý, kdo se na Velké ceně bude podílet, je jejich nepřítelem a hrozí mu odveta - nechtějí závodu vzdát. "Nevím, proč se do toho tahá politika. Vždyť závody se nekonají pro úřady. Hostili jsme sedm Velkých cen a většina diváků nepatřila do královské rodiny," tvrdí šéf okruhu Zayed Alzayani. "Bahrajn závody potřebuje, protože bez nich trpí ekonomika."

Z Velké ceny do státní pokladny putuje přímo 220 milionů dolarů a nepřímo dalších 400. Ale to týmy i funkcionáře nejspíš neoblomí - je tu riziko, že demonstranti budou závod blokovat. Navíc mezi zájemci o pořádání F1 je konkurence, už teď je jasné, že příští rok přibude závod v americkém New Jersey, blízko k podpisu je i Francie či Argentina. A pakliže Bahrajn letos znovu padne, v šampionátu se stěží udrží.

Kdy tedy padne rozhodnutí? Během několika dní. O víkendu se totiž jede v Číně, odkud se mají týmy přesouvat právě do země v Perském zálivu. A jelikož jsou stáje v nejistotě, mají zakoupené dva typy letenek: do Bahrajnu i domů. Počítají s těmi druhými...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž