Hamilton bojuje s Räikkönenem

Hamilton bojuje s Räikkönenem - Lewis Hamilton bojuje na trati ve Spa s Kimim Räikkönenem. | foto: Reuters

Vedení formule 1 je pod palbou kritiky za Hamiltonovu penalizaci

  • 366
Experti a tisk svorně krtizují vedení formule 1. Pobouřené reakce vyvolala dodatečná penalizace, kvůli které přišel Lewis Hamilton o vítězství v nedělní Velké ceně Belgie.

Jedním z kritiků je i exmistr světa a televizní komentátor Niki Lauda. "Je to nejhorší rozhodnutí v historii F1. Je absolutně nepřijatelné, aby nějaká trojice měla takový vliv na šampionát," pustil se Rakušan do tří traťových komisařů, kteří k Hamiltonovu času dodatečně přičetli 25 sekund, a odsunuli ho tak z prvního na třetí místo.

Podobně reagoval i britský tisk. "Místo oslav jednoho z největších duelů v novodobé historii se z formule 1 opět šíří ten starý zápach," napsal Daily Mirror.

Hamilton se ve Spa dlouho z vítězství neradoval. Komisaři mu dali za vinu, že si v dramatickém závěru zkrátil trať v šikaně při pokusu o předjetí v té době vedoucího Kimiho Räikkönena. Vzápětí však finského soupeře evidentně pustil před sebe a při dalším útoku ho znovu předjel. Kritici komisařům vyčítají, že incident tak neměl žádný vliv na konečné pořadí.

Formule 1 se tak podobně jako loni dostává do nejistoty. V minulé sezoně opouštěli diváci poslední závod v Brazílii, aniž kvůli nedořešeným protestům věděli, kdo je celkovým vítězem. Teď se situace může opakovat, protože případné odvolání McLarenu se bude řešit až po nedělní Velké ceně Itálie v Monze. A to už může být místo Hamiltona v čele seriálu Felipe Massa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž