V Japonsku přišli zkrátka i fanoušci

Suzuka - Šéfové týmů na rozdíl od některých funkcionářů FIA vědí, proč může formule 1 se svými milionovými náklady existovat. Díky tisícům nadšených fanoušků. Proto při odkládání Velké ceny Japonska litovali zejména ty, kteří si zakoupili předražené vstupenky. "Ti chudáci sedí a mrznou za šest set dolarů v dešti na tribunách a vidí jen valící se vodu po trati," řekl šéf B.A.R. David Richards.

FIA v pátek oznámila, že na základě varování meteorologů před blížícím se Tajfunem, bude okruh až do nedělního dopoledne uzavřen. Všechny čtyři plánované sobotní tréninky (dva volné a dva kvalifikační) byly zrušeny.

Ani v pátek nestrávili jezdci seriálu F1 na trati plánované dvě hodiny. V závěru už v hustých potocích vody ztrácely i extrémně drážkované pneumatiky kontakt s povrchem vozovky.

Týmy strávily většinu dne balením zařízení a přípravou na tajfun. Všechno včetně výsuvných antén pro rádiové spojení s vozy byly uklizeno do garáží.

Předkvalifikace by se podle posledního plánu měla konat v devět hodin dopoledne japonského času, hned po ní se pojede kvalifikace a závod by měl začít ve 14:30.

Konečné rozhodnutí padne až v neděli ráno. Je možné, že bouře bude stále příliš silná nebo že tajfun zanechá na okruhu velké škody. Pro týmy by neměl být problém vše zabezpečit, aby nedošlo ke škodám.

Šéf Minardi Paul Stoddart varoval: "Poškození našich zařízení se nebojím. Prostě se schováme. Musíme pouze doufat, že tajfun bude v neděli pryč. Je smutné, že v sobotu nebude kvalifikace, ale pokud by musel být zrušen nedělní závod, bude to pro nás i pro fanoušky mnohem horší."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž