Felipe Massa nečekal, že za ním po závodě přijde Lewis Hamilton. Navíc jen s nejlepšími úmysly.

Felipe Massa nečekal, že za ním po závodě přijde Lewis Hamilton. Navíc jen s nejlepšími úmysly. | foto: AP

V Brazílii měl přijít další střet. Jenže Hamilton s Massou se objali

  • 3
Po celý rok si nemohli přijít na jméno. Celou sezonu plnili stránky novin jiskřícími souboji na trati a nelichotivými poznámkami na adresu toho druhého. V Brazílii se však objali a pokecali jako nejlepší kamarádi. "Mám radost, že za mnou Lewis přišel. Bylo to od něj hezké," sdělil viditelně potěšený Massa.

Hamilton stíhal pátého Massu a při Velké ceně Brazílie se schylovalo k dalšímu souboji, které většinou končí kolizí. Jako tomu bylo letos mnohokrát. Ale nestalo se. McLaren nevydržel. Stejně jako jeho jezdec nevydržel napětí mezi ním a Massou.

"Pěkně jsme si s Felipem po závodě pokecali. Mám k němu velký respekt a těším se na další naše souboje v příštím roce," řekl novinářům Hamilton, o kterém Massa v září v Singapuru prohlásil, že za volantem nepoužívá hlavu.

Britský mistr světa z roku 2008 závod v Sao Paulu vinou porouchané převodovky nedokončil. V cíli z něj spadl všechen tlak, a když pátý Felipe Massa zaparkoval svůj rudý stroj v garáži Ferrari, přišel se s ním usmířit.

Během roku se jejich vozy na trati střetly šestkrát. Naštvaný byl většinou Massa, který vinil Hamiltona z přespříliš agresivního jezdeckého stylu. Ale naposled byl sportovními komisaři jako viník kolize označen on. A byl také potrestán. Možná kvůli tomu se už na svého soka v Brazílii nezlobil. Možná pochopil, že chyby jsou součástí jejich práce.

Šéfové obou týmů byli viditelně potěšeni, že nenávist mezi jezdci skončila tak rychle. Tak nečekaně. Obzvlášť Martin Whitmarsh z McLarenu čekal další střet. Lewis Hamilton byl také na Interlagosu rychlý. Ale bez nefunkčního sedmého rychlostního stupně neměl šanci na úspěšný předjížděcí manévr.

Felipe Massa v Brazílii slavil jubilejní stý závod pro tým Ferrari.

"Chvíli jsme si mysleli, že se zase něco stane. Předjíždění by pro Lewise bylo dnes příliš velké sousto," řekl šéf týmu McLaren. "Je dobře, že to takhle skončilo. Lewis s Felipem se objali, snad tím tenhle příběh skončí a příští rok uvidíme skvělý boj o titul," pokračoval Whitmarsh.

Šéf stáje Ferrari Stefano Domenicali nebyl tak sdílný. Ale i on byl rád, že se bude jeho dlouholetá jezdecká dvojka Felipe Massa už soustředit hlavně na závodění. "Bylo milé, jak Lewis přišel obejmout Felipeho," prohlásil dlouholetý šéf italské automobilky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž