Také rallye pozná novinky F1

Londýn - Podle prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Maxe Mosleyho bude nový systém bodování, k němuž od následujícího roku přistoupí formule 1, v dohledné době zaveden i do dalších soutěží řízených touto světovou organizací. Mosley to uvedl v rozhovoru pro časopis Autosport. "V dohledné době se chystá zavedení stejného systému i pro závody v rallye a zdá se pravděpodobné, že se nové bodování postupně rozšíří ve všech světových soutěžích FIA," prohlásil Mosley.

V seriálu mistrovství světa nejrychlejších vozů dostane od roku 2003 body osm závodníků v cíli místo dosavadních šesti; rozdíl mezi prvním a druhým v pořadí se navíc ztenčí ze čtyř bodů na dva.

Právě nový způsob rozdělování bodů přitom nedávno kritizoval šéf Ferrari Luca di Montezemolo. Ten považuje pouze dvoubodový rozdíl mezi nejlepšími jezdci v závodě za příliš malý a očekává brzký návrat k dosavadnímu stavu.

Ke změně bodovacího systému přistoupilo vedení automobilového sportu ve snaze zdramatizovat světový šampionát, který se v letošní sezoně stal sólovým představením stáje Ferrari a jejího prvního jezdce Michaela Schumachera. Ten si zajistil titul již šest závodů před koncem seriálu; při použití nového bodování by se mistrem světa stal o jednu Velkou cenu později.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž