Švýcar neotestuje jordan, ale mclaren

Londýn - Švýcarský závodník Marcel Fässler měl na konci sezony testovat vozy sauber, ale celá akce byla odvolána, neboť jezdec bude zkoušet mclaren. Fässler jezdí momentálně za tovární tým Mercedes v německém šampionátu cestovních vozů DTM a v průběžném pořadí je momentálně třetí za suverénem Berndem Schneiderem a Peterem Dumbreckem. Pětadvacetiletý Fässler je ve startovním poli DTM nejmladší a odborníky je považován za jednoho z nejlepším německy mluvících jezdců současnosti.

Fässlerovi slíbil svezení ve svém monopostu Peter Sauber po té, co jezdec vyhrál svůj první závod DTM.  Testy se měly uskutečnit v záři na francouzském okruhu v Magny-Cours. Vážný zájem McLarenu, který Švýcarovi nabídl svezení v termínu dva týdny pozdějším , však stáj Sauber přiměl k tomu, že nabídku Fässlerovi nakonec odvolal.

"Šéf týmu Peter Sauber a Marcel Fässler se domluvili, že testy původně plánované na 5. a 6. září v Magny-Cours, zruší. Hlavním důvodem bylo to, že by Marcel Fässler krátce po sobě testoval náš vůz i McLaren a možnost takového srovnání byla pro našeho dodavatele motorů, společnost Petronas, nepřijatelná," řekl tiskový mluvčí Sauberu.

Šéf McLarenu Ron Dennis by rád rozšířil svoji stáj mladších jezdců, mezi vytipovanými nadějemi se ocitl právě Fässler. Nabídku na dlouholetý kontrakt s McLarenem dostali Ricardo Zonta a Nick Heidfeld, další jezdci by jim podle Dennise "měli pomáhat". Podobnou nabídku už Dennisovi odmítli Jenson Button a Antonio Pizzonia.

Stájový kolega Tomáše Engeho ve F3000 a vítěz letošního šampionátu brit Justin Wilson by měl v nejbližší době testovat monoposty stáje Jordan. Testy by měly předcházet podpisu dlouhodobého kontraktu, není vyloučeno, že by Wilson mohl jezdit v F1.

Bývalý rakouský pilot F1 Niki Lauda, jenž v čele stáje Jaguar minulý týden nahradil Bobbyho Rahala, se nechal slyšet, že pro rok 2002 hledá někoho, kdo by spolu s ním tým vedl. "Zůstanu šéfem týmu, ale až skončí sezona začneme naši stáj restrukturalizovat a snad najdu takového člověka, kdo mi s tím pomůže. To však ale ještě není rozhodnuté. Ještě jsem ho nenašel," uvedl Lauda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž