Scott Speed, americký jezdec, který prošel několika motoristickými sériemi...

Scott Speed, americký jezdec, který prošel několika motoristickými sériemi včetně formule 1. | foto: Profimedia.cz

U televize je F1 velká nuda, uznává i Američan, co formule okusil

  • 17
Je jedním ze dvou Američanů, kteří za posledních 20 let okusili formuli 1. Scott Speed - muž, který v ní odjel 28 závodů, aby pak v týmu Toro Rosso přenechal místo Sebastianu Vettelovi, se té nuzné statistice nediví. Spojené státy totiž dál F1 „opovrhují“.

„V Americe musí být sport zábava. Ať je to basketbal, baseball nebo závodění. A když budu upřímný, tak formule 1 je nuda. Velká nuda, zvlášť když ji sledujete u televize. F1 je okouzlující, když jí dobře rozumíte, když jste uvnitř ní, ale ne když jste náhodný kolemjdoucí, který zrovna zapnul televizi,“ říká Speed.

Teď je tenhle třiatřicetiletý jezdec v Praze. V sobotu a v neděli se objeví na motoristické show Legendy, kterou hostí Psychiatrická nemocnice v Bohnicích. On tu bude reprezentovat rallyecross, kterému se věnuje. A právě tohle motoristické odvětví srovnává s F1.

„V Americe nikdo neví, že jsem jezdil F1, zato mě každý zná díky rallyecrossu. Proč? Protože je atraktivnější, záběry z něj lidi fascinují a pořád se v něm něco děje. Lidi se chtějí bavit, vidět předjíždění, a to je pro ně důležitější, než kdo má jaký motor. Formuli škodí, že je to spíš sport týmů než samotných jezdců.“

A co Amerika říká na F1? „Je jí úplně fuk.“ I proto se od roku 1993 objevili v šampionátu jen dva Američané, Speed a Alexander Rossi (nedávný vítěz 500 mil Indianapolis).

Oba v F1 nezískali ani bod, přesto se Speed v roce 2005 jako testovací jezdec podílel na rozjezdu týmu Red Bull, z něhož brzy vyrostl kolos.

„Věřil jsem, že budou vítězit, protože měli skvělou vizi i plány. A Red Bull je úspěšný ve všem, co dělá, takže nebyl důvod myslet si, že to v F1 bude jinak,“ popisuje Speed, jinak rodák ze San Jose.

San Jose? Takže jste... „Jasně, fandím Sharks. Než jsem odletěl do Prahy, sledoval jsem třetí zápas a dnes v noci mi udělali radost, když vyhráli v Pittsburghu. Pořád věřím, že tu sérii obrátí a Stanley Cup získají.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž