MĚ SE JEN TAK NEZBAVÍTE. Rekordman formule 1 Michael Schumacher před startem do

MĚ SE JEN TAK NEZBAVÍTE. Rekordman formule 1 Michael Schumacher před startem do sezony 2012 s novým monopostem Mercedesu. | foto: Reuters

Schumacher výhru v tréninku nepřeceňuje. "Zatím nikdo nic neví," říká

  • 2
Michael Schumacher vyhrál v Melbourne čtyřikrát, ale časy jeho triumfů skončily v roce 2007. S novou sezonou však přichází nová naděje a nejrychlejší čas druhého tréninku mohl naznačit, že šampion našel svůj ztracený lesk. "Auto je skvělé, ale všichni víme, že časy z pátečních tréninků nejsou podstatné," komentoval suše.

První den Velké ceny týmy formule 1 testují nové díly a vozí v nádrži libovolně velké množství paliva. Ani velezkušený závodník jako Schumacher nemůže říct, zdali jeho nejlepší odpolední výkon a třetí nejlepší za celý den bude stačit k návratu na stupně vítězů, kterých nemá v historii formule 1 nikdo tolik jako on.

"Do snad vzrušující sezony jsme odstartovali velmi dobře," hodnotil. "Vzhledem k okolnostem a vodě na dráze však nevíme vůbec nic, jak si povedeme v porovnání s našimi soupeři," potvrzoval třiačtyřicetiletý jezdec Mercedesu.

Nejenže nejúspěšnější závodní pilot všech dob netuší, jak si povede jeho tým v porovnání s konkurencí, ani netuší, jak obstojí v souboji s netradičním okruhem v australském Albert Parku, jehož některé části jsou během roku využívány pro běžnou dopravu. O víkendu již pršet nemá, a tak mohou být páteční údaje týmům v podstatě k ničemu.

Lewis Hamilton o Mercedesu

"Není nemožné, že letos se silná trojice formule 1 rozšíří. Mercedes investuje do týmu obrovské prostředky, a když se podíváte, jak se jim dařilo v testech, jejich ztráta na nejlepší může být menší, možná minimální."

"Sice víme, že je naše auto dobře ovladatelné, že je při jízdě všechno v pořádku a že jsme konkurenceschopní za odlišných podmínek. Ale to je vše. Každý tým pracoval dnes na něčem jiném a je možné, že zítra někdo vyletí z posledních míst až na špičku," vysvětloval.

Stáj Mercedes touží napravit loňský australský nezdar. Pro všechny bylo velkým zklamáním, když po dlouhých přípravách Michael Schumacher ani Nico Rosberg Velkou cenu Austrálie před rokem nedokončili. To se nesmí opakovat.

"Jsme připraveni mnohem lépe než před dvanácti měsíci," je přesvědčen týmový šéf Ross Brawn. "Všechno je před námi a jakýkoliv optimismus je předčasný. V porovnání s loňským rokem však mohu potvrdit, že úvodní fázi sezony, tedy přípravu na první závod, jsme zvládli neporovnatelně lépe."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž