Při tréninku praskaly kanály

  • 10
Peking, Praha - Ani jeden kompletní trénink neabsolvovali jezdci před nedělním závodem A1 Grand Prix v Pekingu. Kvalifikace se nekonala vůbec! Chaos v dějišti třetího závodu formulového seriálu Světového poháru národů nastala už v pátek, kdy byly po několika minutách přerušeny tréninkové jízdy kvůli špatné vracečce na okruhu.

Organizátoři přes noc příliš úzkou "vracečku" upravili, ale dnes zmatek vyvrcholil přerušením volného tréninku kvůli uvolněným poklopům kanálů.

Pořadatelé pak rezignovali kvůli novým nuceným úpravám trati na kvalifikaci a rozhodli určit pořadí na startu podle dosažených časů z volného tréninku. Před přerušením po pouhých 25 z plánovaných 90 minut figuroval Tomáš Enge na deváté pozici.

Řada týmů ale proti tomuto způsobu vytvoření startovního roštu podala protest. Z pole position odstartují Nizozemci, ale třeba loňští vítězové Francouzi byli podle dosažených časů až předposlední.

"Vzhledem ke zkrácení tréninku by asi bylo férovější použít jiný systém než časy z volných jízd. A neříkám to jenom kvůli našemu devátému místu, ačkoliv ani to neodpovídá našim možnostem. Ale někteří z favoritů tím byli odsouzeni do role outsiderů," konstatoval Enge na své internetové stránce.

Ani kvalita trati se mu příliš nepozdává. "Je hodně hrbolatá a špinavá, takže jsem si s trochou nadsázky připadal jako při jízdě se soutěžáckým autem na šotolině. Všichni jsme ale na stejné lodi."

Čínští pořadatelé se teď musejí postarat o zajištění bezpečného provozu na trati. Poklopy budou upevňovat s pomocí šroubů a silikonového lepidla.

"Kryty kanálů byly před víkendem přivařeny. Jízdy ale ukázaly, že aerodynamika vozů A1GP vytváří pod formulemi tak velký podtlak, že sváry praskají," uvedl český tým v tiskové zprávě.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž