Velká cena Las Vegas, vozy F1 v sobotní kvalifikaci

Velká cena Las Vegas, vozy F1 v sobotní kvalifikaci | foto: Reuters

Šéf FIA čelí dalšímu obvinění. Plánoval zabránit schválení trati ve Vegas?

  • 0
Televize BBC vynesla další obvinění vůči šéfovi Mezinárodní automobilové federace FIA Muhamadu Sulajímovi. Podle svědectví informátora usiloval o to, aby nová trať pro závody formule 1 v Las Vegas před loňskou premiérou nedostala licenci. Takové informace se podle BBC objevily v interní zprávě etické komise FIA. Už v pondělí britská stanice uvedla, že federace vyšetřuje Sulajíma kvůli podezření, že se snažil ovlivnit výsledek závodu formule 1.

Před loňskou Grand Prix v Las Vegas údajně Sulajím vydal pokyny k nalezení důvodů k neschválení závodní trati ze strany FIA. Podle anonymního informátora znělo zadání „nalézt slabá místa na trati za účelem zamítnutí licence“.

Do Las Vegas se v minulém roce vrátila formule 1 po více než čtyřicetileté přestávce - v letech 1981 a 1982 se tam konaly dvě Velké ceny. Město hazardu přibylo do kalendáře mistrovství světa jako třetí dějiště ve Spojených státech amerických po Miami a Austinu.

Nové obvinění následovalo den poté, co BBC uvedla, že FIA vyšetřuje Sulajíma, protože se loni pokusil zvrátit penalizaci Španěla Fernanda Alonsa z Aston Martinu v Grand Prix Saúdské Arábie. Podle anonymního zdroje Sulajím kontaktoval šajcha Abdullaha bin Hamada bin Ísá Chalífu, místopředsedu FIA pro sport pro Blízký východ a severní Afriku, který byl jedním z funkcionářů Velké ceny v Džiddě. Dal mu prý jasně najevo, že by penalizace měla být zrušena.

Alonso dostal desetisekundovou penalizaci za to, že mechanici na jeho voze pracovali v době, kdy si odpykával jiný pětisekundový trest. Kvůli časovému trestu bývalý dvojnásobný mistr světa klesl ze třetího místa na čtvrté.

Viva Las Vegas! Obavy? Zbytečné. Město hříchu svět formule pobavilo

FIA podle agentury Reuters potvrdila existenci zprávy etické komise s informacemi o potenciálních obviněních, která se týkají některých členů jejího vedení. Nejmenovaný mluvčí nicméně zpochybnil přesnost zveřejněných informací a také vyjádřil politování, že se věc dostala do médií.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž