Rosberg ujíždí Heidfeldovi

Rosberg ujíždí Heidfeldovi - Nico Rosberg (Williams) ujíždí smýkajícímu se Heidfeldovi (BMW-Sauber) vzadu. | foto: Reuters

Předjíždění v F1 je podle Rosberga hračka

Manamá - Nico Rosberg debutoval ve formuli 1 výkonem z říše snů. Po kolizi v úvodní zatáčce se vyškrábal na sedmé místo v cíli a připsal si nejrychlejší kolo závodu. "Bylo to neuvěřitelné. Fenomenální. Neslyšel jsem, že by někdo při premiéře v F1 dokázal něco podobného," zářil jeho otec a mistr světa sezony 1982 Keke.

"Už strašně dlouho jsem neviděl tak fantastický výkon od jakéhokoli mladého jezdce," přidal se trojnásobný šampion Jackie Stewart.

"Nevzpomínám si, že by někdo při první velké ceně jel tak fantasticky," pokračoval pro agenturu Reuters legendární Brit. "Například já jsem skončil šestý, ale on se prodral z konce startovního pole a ještě při tom zajel nejrychlejší kolo."

Rosberg, který se stal po matce Němcem, už v paddocku překvapil vysokou inteligencí, technickými znalostmi na úrovni inženýra a vystupováním džentlemana. Svůj výkon v závodě nijak nepřeceňoval.

"Bylo to skvělé. Mám rád takovéto vzrušující závody," řekl reportérům. "Debut v F1 se mi moc líbil, je opravdu zábava tady jezdit. Vždycky jsem slýchal, že předjíždění ve formuli 1 je nemožné, ale mně to přišlo celkem snadné."

Mladík chyboval pouze jednou - v první zatáčce vrazil zezadu do Heidfelda. Vysvětloval, že si myslel, že mu jezdec BMW-Sauberu nechá víc místa. Kvůli kolizi ztratil 45 vteřin.

Vrátil se na konci startovního pole. Většina nováčků by to v této situaci zabalila, ne tak Rosberg, který si právě v Bahrajnu zajistil loni titul šampiona série GP2.

"Nico od úvodní chyby předváděl něco fantastického," řekl spoluvlastník Williamsu Patrick Head. "Má neskutečný potenciál, nyní snad už nikdo nepochybuje, že jsme jeho angažováním udělali dobře. Také jsme si pečlivě zajistili, aby byla jeho smlouva zcela neprůstřelná," řekl ve vzpomínce na Jensona Buttona, který Williamsu podepsal, ale pak se z kontraktu vykroutil.

Rosberg prozradil, že si byl jistý, že jeho otec po úvodním karambolu odjel z okruhu na hotel. "Stále si myslí, že jsem hrozný negativista, ale já jsem pouze realista," uvedl Rosberg senior. "Nehody v první zatáčce většinou znamenají konec nadějí, ale za to, co po tom předvedl, ho dnes zvu na večeři."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž