Před Schumim jsou už jen Fangio a Senna

Praha - Čtyřnásobný mistr světa Michael Schumacher oslavil ve čtvrtek 3. ledna třiatřicáté narozeniny. V říjnu v Japonsku zakončil nejlepší sezonu kariéry. Dostal se do čela historických statistik v počtu vítězných velkých cen a počtu získaných bodů. Více titulů mistra světa, pět získala pouze hvězda padesátých let, Brazilec Juan Manuel Fangio a v získaných pole position je Schumacher rovněž druhý za dalším zástupcem jihoamerického kontinentu Ayrtonem Sennou. Brazilec stál na prvním místě startovního roštu závodu F1 pětašedesátkrát zatímco Schumacher "pouze" čtyřiačtyřicetkrát.

Těžko však porovnávat počet vítězných závodů Fangia a Schumachera, v padesátých letech se jezdila za sezonu polovina závodů. Stejně tak Prost měl za vítězství jen devět bodů, oproti dnešním deseti. Fangio pak dokonce osm.

V roce 2001 však Schumacher převálcoval zbytek startovního pole s takovou dominancí, že o něm někteří odborníci začali hovořit jako o nejlepším pilotovi všech dob. Netřeba se tomu divit. Monopost ferrari byl možná nejlepší, ale rozhodně nebyl třídou sám pro sebe, jako například dřívě McLaren. V posledních závodech se stal jedničkou týmu z Maranella Barrichello a byla mu tak dodána potřebná pomoc v boji o druhé místo šampionátu. Brazilec však s vozem stejným s tím Michaela Schumachera zvítězit nedokázal.

Schumacher vstoupil do závodů formule 1 v týmu Jordan při Velké ceně Belgie v roce 1991. Do cíle sice nedojel, ale zaujal svým výkonem a ihned po něm sáhlo vedení Benettonu. Zbylých pět velkých cen sezony odjel již v jeho barvách a získal celkem čtyři body.

V britsko-italské stáji vydržel ještě čtyři roky a v letech 1994 a 1995 se stal mistrem světa. Poté se nechal zlákat lukrativní nabídkou Ferrari, které vyhlásilo plán návratu rudých šípů k příčkám nejvyšším. V letech 1998 a 1999 mu titul mistra světa unikl jen o pár bodíků, ale v posledních dvou sezonách již Michael Schumacher opět seděl na trůnu formule 1.

Rok 2002 právě začal a ve formuli 1 není zatím nic jisté. Dokáže Alain Prost postavit svoji stáj opět na nohy? Kdo bude pilotovat Arrows, Minardi? Jedno však ví všichni. Favorita číslo jedna není třeba hledat, je jím muž v rudém voze se startovním číslem 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž