Podezřelý ze sabotáže už pro Ferrari nepracuje

  • 11
Maranello - Nigel Stepney po letech ve službách Ferrari u této stáje formule 1 končí. Vedení ho propustilo. Podle něj totiž osmačtyřicetiletý Angličan před Velkou cenou Monaka nasypal do otvorů nádrží na benzin obou monopostů bílý prášek. Už v červnu ho Ferrari kvůli podezření ze sabotáže zažalovalo.

List Gazzetta dello Sport uvedl, že po oznámení Ferrari nechalo státní zastupitelství v Modeně prohledat Stepneyho pracoviště i byt a skutečně našlo důkazy, že se bývalý šéfmechanik týmu pokoušel o sabotáž.

Stepneyho advokátka Sonia Bartoliniová má však údajně důkazy svědčící v prospěch jejího klienta.

Stepney pracoval ve "scuderii" Ferrari čtrnáct let, přičemž až do roku 2001 byl šéfmechanikem.

V následující sezoně byl odpovědný za tankování během závodů a po loňském odchodu Rosse Brawna si dělal naděje na zisk uvolněného místa technického ředitele. Když se však nedočkal, oznámil, že na konci této sezony ze stáje odejde.

Podle Gazzetty byla i sabotáž v Monte Carlu svéráznou Stepneyho pomstou za to, že nebyl do funkce technického ředitele jmenován.

Stáj F1 Ferrari podala v souvislosti s aférou kolem svého mechanika Nigela Stepneyho u soudu další žalobu. Tentokrát se jedná o člena konkurenční stáje
McLaren-Mercedes, jehož jméno nebylo zveřejněno.

Podle britského a italského tisku je žalovaným mužem šéfdesigner Mike Coughlan, kterého tým McLaren v úterý bez dalších podrobností postavil mimo službu.

Média uvádějí, že Coughlan dostal od Stepneyho na konci dubna celý balík technických informací týkajících se Ferrari. Oba muži se již léta znají, v roce 1990 spolu pracovali v týmu Benetton a později působili ve slavné italské "scuderii" z Maranella.

Trestal i McLaren

Stáj McLaren-Mercedes dnes postavila mimo službu svého vysoce postaveného zaměstnance kvůli podezření z kontaktů s Ferrari. Muž, o němž představitelé McLarenu neposkytli žádné bližší informace, byl členem technického štábu a od pracovníka z konkurenčního italského týmu prý dostával informace.

"Dozvěděli jsme se, že tato osoba na konci dubna obdržela soubor informací od jednoho ze zaměstnanců Ferrari," uvedl v tiskovém prohlášení McLaren s tím, že celá záležitost bude řádně vyšetřena.

Italská stáj informace nekomentovala. Zatím proto není jasné, zda má tento případ souvislost s tím, že Ferrari dnes kvůli sabotáži propustilo svého bývalého technického ředitele Nigela Stepneyho.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž