Pro Kimiho Räikkönena ze stáje Lotus skončila Velká cena Abú Zabí krátce po...

Pro Kimiho Räikkönena ze stáje Lotus skončila Velká cena Abú Zabí krátce po startu. | foto: AP

Nešťastný úhel, říkal Räikkönen po debaklu v Abú Zabí

  • 10
V trénincích se mu dařilo nejlépe za poslední závody, v kvalifikaci vybojoval pátý čas. Ale tím jeho úspěchy v Abú Zabí skončily. Následovala diskvalifikace a po startu z posledního místa ujel jen pár stovek metrů. Nebylo překvapením, že se Kimimu Räikkönenovi do hodnocení závodu moc nechtělo.

Není častým obrázkem přenosů z formule 1, aby režisér přepnul ze závodní dráhy dozadu na parkoviště za depem. V Abú Zabí se tak stalo. Nejpopulárnější jezdec seriálu Kimi Räikkönen totiž dojel jen do první zatáčky a ani ho nenapadlo, aby v boxech sledoval zbytek závodu. Jak je jeho zvykem, okamžitě se sebral a odjel z okruhu. Kamery ho zachytily, jak usedá do svého vozu a míří na hotel.

Finský pilot dokonce původně zvažoval, že kvůli dluhům týmu Lotus na závod ani nepřijede. Letos nedostal výplatu. Nakonec však dorazil a v sobotní kvalifikaci skončil na pátém místě. Jenže jeho Lotus neprošel technickou prohlídkou. Podlaha vozu byla o pár milimetrů více prohnutá než povolují pravidla, byl vyřazen z výsledků kvalifikace a musel začínat z posledního místa na startu.

Kimi Räikkönen s vozem Lotus.

Rozhodl se startovat přímo ze startovního roštu, ačkoliv mohl vyjet z boxů a vyhnout se tak tlačenici v první zatáčce. Nebyla to chyba? Tak zněla otázka na Räikkönena poté, co se vysoukal z poškozeného vozu. Reportér britské televize však dostal jasnou odpověď: "Ne," řekl Fin.

Co se týká samotné kolize v úvodní zatáčce arabského okruhu, byl o trochu sdílnější. "Jel jsem na vnitřní stranu dráhy a nějak se stalo, že jsem se střetl s jedním Caterhamem," sdělil Räikkönen. "Nebyla to velká rána, ale úhel střetu byl tak nešťastný, že se mi zlomilo řízení."

Ale jednu radost fanoušci Kimiho Räikkönena přece jen v Abú Zabí zažili. Jeho management se dohodl s vedením stáje Lotus a finský závodník pojede i závěrečné dvě Grand Prix v americkém Austinu a v Brazílii.

zdroj: www.youtube.com

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž