Richie Stanaway, lídr a favorit šampionátu formule 3

Richie Stanaway, lídr a favorit šampionátu formule 3 | foto: Roman Klemm

Německé formuli 3 kraluje devatenáctiletý Novozélanďan

  • 0
Red Bull Ring (Od spolupracovníka iDNES.cz) - Dvěma závody na nově otevřeném Red Bull Ringu vstoupil německý šampionát formule 3 do druhé poloviny sezony. Dosavadní lídr mistrovství Richie Stanaway snad nemohl svou nadvládu demonstrovat výrazněji než dalšími dvěma triumfy.

Devatenáctiletý jezdec z týmu Van Amersfoort-VW je úřadujícím šampionem Formule-ADAC. Jeho letošní titul F3 se zdá být jen formalitou a s podporou VW by se jeho jméno mohlo brzy objevit na soupiskách nejvyšších tříd sportu.

Německý ATS-F3-Cup je vysoce mezinárodní záležitostí. Z patnácti pilotů, kteří doposud získali body, jsou pouze čtyři z Německa a tón na špičce pole udává Stanaway od prvního podniku v Oscherslebenu. Těžko lze letos najít třídu, ve které by jednotlivý jezdec tak dominoval.

Richie Stanaway z Taurangy vyhrál po obou závodech úvodního víkendu i ve Spa, na Sachsenringu, v Assenu a Zolderu. Ani o víkendu na Red Bull Ringu nebyl k zastavení a má v celkové tabulce relativně jistý náskok 25 bodů na Dána Marca Sörensena, který zatím dokázal vyhrát jen jednou.

Pilot týmu Brandl-Mercedes za to hned osmkrát dojel druhý, což mu téměř dává jistotu titulu vicemistra. O zbývající dvě vítězství roku se podělili jezdci, kteří se šest závodů před koncem sezony dělí i o celkovou třetí příčku: Rakušan Klaus Bachler ze stáje URD a Brit Tom Blomqvist z týmu Performance.

Blomqvist je synem rallyeové legendy Stiga, ve formuli 3 jezdí prvním rokem a vyhrál k radosti otce v Zolderu. "Na rallye je ještě moc mladej," odpověděl veselý Stig Blomqvist na otázku iDNES.cz, proč se syn nevydal po jeho stopách do terénu.

Richie Stanaway, lídr a favorit šampionátu formule 3.
Richie Stanaway, lídr a favorit šampionátu formule 3.

Richie Stanaway, lídr a favorit šampionátu formule 3

Šampionátu, ve kterém dříve pravidelně startovalo několik českých týmů a jezdců, se letos jen jednou zúčastnil český jezdec: Filip Salaquarda dojel za Brandl-Racing sedmý v Zolderu a je celkově patnáctý.

Mistrovství uzavřou další podniky na Eurospeedwayi, v Assenu a na Hockenheimringu.

Německá F3 pak vkročí do zcela nové fáze své existence: od příštího roku bude používat výhradně nové motory VW-Power-Engine s tlačítkem push-to-pass. Tento systém umožní jezdcům desetkrát za závod použít dodatečných 30 koňských sil, což zvýší celkový výkon na 250 koňských sil a dodá závodům další taktický prvek.

Výsledky závodů německé formule 3 na Red Bull Ringu:

Sobota:
1. Richie Stanaway (NZ) Van Amersfoort-VW
2. Marco Soerensen (Dán.) Brandl-Mercedes
3. Hannes Vam Asseldonk (Niz.) Van Amersfoort-VW
4. Tom Blomqvist (Brit.) Performance-VW
5. Alon Day (Iz.) HS-VW

Neděle:
1. Richie Stanaway (NZ) Van Amersfoort-VW
2. Marco Soerensen (Dán.) Brandl-Mercedes
3. Hannes Vam Asseldonk (Niz.) Van Amersfoort-VW
4. Alon Day (Iz.) HS-VW
5. Markus Pommer (Něm.) Zeller-Mercedes
 
Celkový stav šampionátu ATS-F3-Cup:
1. Richie Stanaway             117 b.
2. Marcus Soerensen            92 b.
3. Klaus Bachler                    53 b.
4. Tom Blomqvist                  53 b.
5. Alon Day                           47 b.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž