Kimi Räikkonen z Ferrari.

Kimi Räikkonen si vyjel druhé místo na startovním roštu na Velkou Cenu Monaka. | foto: Reuters

Na seznamu účastníků F1 sezony 2010 jsou i současné týmy. Prý proti své vůli

  • 42
Mezinárodní automobilová federace FIA zveřejnila seznam účastníků sezony 2010, kde jsou všechny současné týmy. Osm rebelujících stájí Asociace FOTA však tvrdí, že byly zařazeny "proti své vůli". Ferrari dokonce okamžitě vydalo reakci, v níž se mimo jiné píše, že za současných pravidel závodit nebude, i když na papíře je mezi jistými účastníky.

Pět z týmů navíc FIA zařadila na seznam podmíněně. Se stájemi McLaren, BMW-Sauber, Renault, Toyotu a BrawnGP bude ještě FIA jednat, protože nesouhlasí se změnami v pravidlech. Federace prohlásila, že musí požadavky, jimiž podmiňují svůj start, stáhnout do 19. června.

Netrpělivě očekávaný seznam má tak vadu na kráse. Jsou v něm týmy, které nakonec v seriálu figurovat nemusí.

Mosley zařadil Ferrari a Red Bull proti jejich vůli

Už však jen jejich zařazení vypovídá o tom, že prezident FIA Max Mosleyo ně nechce přijít. Nechal si týden na další jednání, po kterých by mělo padnout definitivní rozhodnutí. Ustoupit ze svého rozpočtového stropu však nehodlá.

Ve stejné opozici vůči novým regulím jsou další tři stáje. A Ferrari dokonce stojí v čele rebelujících účastníků seriálu sdružených v Asociaci týmů FOTA. Jenže, stejně jako Red Bull a Toro Rosso, bylo přijato do ročníku 2010 bez podmínky. Jenže jejich vedení stále prohlašuje, že při rozpočtovém stropu 40 milionů liber nebudou závodit.

Jak Ferrari, tak Red Bull, okamžitě vydaly prohlášení, že jejich vstupy do dalšího ročníku jsou stále podmíněny změnami v pravidlech a nikoliv potvrzené, jak prohlašuje FIA.

Mezinárodní automobilová federace FIA ale uvedla, že s nimi má dlouhodobou smlouvu na účast v šampionátu, a proto nemohou mezi účastníky chybět. Týmy Williams a Force India pak přislíbily účast ve formuli 1 bez jakýchkoliv podmínek.

Týmy žádají o pomoc, aby nemusely skončit v F1

Všechny týmy FOTA odeslaly jako reakci na zveřejněný seznam dopis Senátu FIA a Světové radě motorsportu. V něm požádali o pomoc s jednáním o pokračování v seriálu. Pokud budou prý takovýmto způsobem nuceni ke vstupu, nezbude jim nic jiného, než z formule 1 odejít.

Asociace stájí formule 1  je s FIA již delší dobu ve sporu kvůli zavedení úsporných opatření, mezi nimiž vyniká volitelný rozpočtový strop. Ten měl přilákat do formule nové týmy, protože kdo na něj přistoupí, bude mít oproti ostatním výhody v technologické oblasti.

Ferrari a spol. kvůli tomu dokonce pohrozily založením vlastního seriálu, pokud nebudou pravidla pro příští rok upravena podle jejich požadavků. A podle zveřejněného seznamu je patrné, že jednání stále pokračují.

Účastníci F1 sezony 2010 podle fia

Scuderia Ferrari Marlboro   
Scuderia Toro Rosso         
Red Bull Racing             
At&T Williams               
Force India F1 Team         
Campos Grand Prix           
Manor Grand Prix            
Team US F1                  
Vodafone McLaren Mercedes*  
BMW Sauber F1 Team*         
Renault F1 Team*            
Panasonic Toyota Racing*    
Brawn GP Formula One Team*

* podmíněno souhlasem s pravidly

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž