POLE POSITION JE MOJE. Sebastian Vettel se raduje, ovládl kvalifikaci a do

POLE POSITION JE MOJE. Sebastian Vettel se raduje, ovládl kvalifikaci a do Velké ceny Brazílie odstartuje z první řady. | foto: Reuters

Muž s vizáží kluka míří do dějin. Vettel vyhlíží formulový hattrick

  • 2
V dvaašedesátileté historii formule 1 se to povedlo jen dvěma mužům: v 50. letech Argentinci Fangiovi a na počátku tisíciletí Němci Schumacherovi. Teď třetí titul v řadě může získat další. Sebastian Vettel je i v této sezoně, která začíná v noci tréninky Grand prix Austrálie, favoritem.

Jako by otázka nestála, jestli znovu letos, ale kolikrát ještě. Pročítáte-li si předsezonní předpovědi legend F1, tak pochopíte, že Sebastian Vettel ve svých 24 letech a po loňském ročníku, kdy s lehkostí odrovnal konkurenci, nastolil zásadnější dotazy. Je k zastavení? Trumfne Michaela Schumachera a jeho sedm titulů?

Přísný, leč velmi racionální promotér F1 Bernie Ecclestone má jasno: "Mám-li na někoho vsadit, pak řeknu, že titul získá opět Vettel. Má talent, zapálení a vzhledem ke svému věku podle mě překoná Schumacherovy rekordy."

Kdo vládl více než jednu sezonu

Získali zlatý hattrick
Juan Manuel Fangio (1954–57, 14.)
Michael Schumacher (2000–04, 3.)

Uspěli dvakrát po sobě
Alberto Ascari (vyhrál v letech 1952–53, v další sezoně byl 25.)
Jack Brabham (1959–60, 11.)
Alain Prost (1985–86, 4.,)
Ayrton Senna (1990–91, 4.)
Michael Schumacher (1994–95, 3.)
Mika Häkkinen (1998–99, 2.)
Fernando Alonso (2005–06, 3.)

Pak se projeví jeho ekonomická závislost na prodeji televizních práv, strach z nudy a dodá: "Snad rozhodne až v posledním závodě."

Uběhne pár dní, v ruce držíte časopis F1 Racing, v němž trojnásobný mistr světa Niki Lauda vypráví: "Lidi se mě ptají, jestli to teď bude mít Seb lehčí, nebo těžší. Ale to je jasné: bude to mít jednodušší.

Úspěch vyvolává další úspěch, a když jste v rozletu, jde najednou všechno snadno. Podle mě vymaže i zářezy Schumiho."

A ještě jeden hlas dalšího Rakušana. Gerhard Berger, další z pilotů F1 a nedávný Vettelův šéf ve stáji Toro Rosso, říká: "Minulý rok jsem ho stavěl na stejnou úroveň jako Alonsa a Hamiltona. Teď se musím opravit: On je nejlepší. A navíc v nejlepším týmu."

Sám Vettel se srovnání se Schumacherem brání, ale když má mluvit o nové sezoně a padne otázka, zda se považuje za favorita, pak přímo odpoví: "Ano." Na pár vteřin se nadechne a pokračuje: "Toužím po obhajobě, jenže ani ostatní se sem nepřišli šťourat v nose."

Příloha ke startu formule 1Čtěte ve čtvrtek, 15. 3.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Už po předsezonních testech odborníci tvrdí, že jeho Red Bull má opět náskok a jedinou konkurencí je McLaren. Vždy sebevědomé Ferrari s Alonsem se drží pozadu.

"Ale v Austrálii, kde se jede první závod, začínáme všichni od nuly," řekne Vettel.

Má pořád tak trochu vizáž kluka a nejspíš od něj nikdy neuslyšíte sebevědomé či provokativní řeči.

Nenosí účesy podle poslední fazony, nevymetá večírky, zato si přísně střeží soukromí a s přítelkyní Hannou, láskou od střední školy, se na veřejnosti ukazují sporadicky.

Naposledy je fotografové zachytili v únoru na Nou Campu, kde fandili Messimu a spol. Jako by ani nepatřil do současné generace dvacetiletých – zatímco o generaci starší pilot Rubens Barrichello má na Twitteru 1,2 milionu fandů, Vettel se sociálním sítím vyhýbá. "Lidé by spolu měli mluvit hlavně tváří v tvář." Jeho otevřenost a komunikativnost mu pomáhá při práci v týmu.

Na co se těšit v nové sezoně F1

Gumy, co se budou víc ničit
Už loni hrály pneumatiky Pirelli v závodech klíčovou roli. Teď to bude pro týmy ještě těžší, neboť gumy budou mít zase o něco menší životnost. "Stáje nás požádaly, abychom jim to letos zase trochu zkomplikovali. A tak jsme je nechtěli zklamat," řekl šéf oddělení motosportu Pirelli Paul Hembery. Celkem je připraveno šest druhů pneumatik – čtyři do sucha a dvě do mokra.
 
Räikkönenův návrat
Dva roky prožil Fin Kimi Räikkönen ve "vyhnanství" MS v rallye. V šampionátu neuspěl, a tak se teď mistr světa z roku 2007 vrací do F1, tentokrát v týmu Lotus. "Kimi je oživením letošního ročníku, ale když mu auto nepomůže a on skončí jen někde ve středu pole, pak na něj každý po třech závodech zapomene. Bohužel, taková formule 1 je," tvrdí Niki Lauda. I s Räikkönenem se v šampionátu objeví 6 mistrů světa, což je nejvíc v historii (Schumacher, Alonso, Hamilton, Button, Vettel).
 
F1 v USA

Poprvé od roku 2007 se formule 1 představí ve Spojených státech, premiéru si v listopadu odbude okruh v texaském Austinu. S výstavbou okruhu měli pořadatelé trable, nakonec vše stihli. Příští rok se pak pojedou v USA rovnou dva závody, jeden bude hostit New Jersey. Naopak z kalendáře zmizelo Turecko.

Před dvěma lety si Red Bull musel vybrat, zda udělá jedničku z něj, či z Marka Webbera. Vyhrál Vettel a rozhodně nejen proto, že si smecenášem pokecá německy. Vettel se – ať chce nebo ne – Schumacherovi podobá nejen talentem.

A člověka napadne, jestli Němci opravdu nemají v DNA zakódovanou preciznost: vždyť Vettel byl v zimě jediným z jezdců, který se trmácel do Turecka, aby navštívil zdejší továrnu Pirelli, jež dodává F1 pneumatiky. Nezískal tam kdovíjaké tajné informace, ale i to ukazuje, že nepodcení jediný detail.

Tak to dělával i Schumacher. Loni se nebál riskovat se svým závodním inženýrem,mnohdy se v nastavení vozu vydal úplně jinou cestou než Webber.

V tom jej vycepovalo dětství, když ještě v motokárách často v závodech ztrácel kvůli horší technice. "Na rovinkách mi všichni ujeli, tak jsem musel přijít na to, jak je dojedu v zatáčkách."

Teď má k dispozici to nejlepší auto i zázemí. Využívá toho, že přes sezonu je zákaz testování, a tak náskok, který Red Bull získá při konstrukci, v průběhu roku jen tak neztratí.

"A právě tohle Sebovi pomáhá. Když jsem závodil já, byl to jeden test za druhým. Přes sezonu jsem neměl žádné pauzy, teď se Seb může po závodech zklidnit, vidět rodinu, odpočinout si," tvrdí Mika Häkkinen, jeden ze šesti pilotů, kteří po dvou titulech v řadě už ten třetí nepřidali.

Přesto jedno Vettelovi chybí: zatím nemá davy fandů (ani nepřátel) jako Schumacher, Alonso či Hamilton. Je to kvůli týmu, který má jen krátkou historii a svým způsobem je umělý, i Vettelovou tichostí.

"Jenže jeho zdobí něco jiného: inteligence a bystrost," říká Lauda. "Neopakuje chyby."

Vettelův šéf Christian Horner přidává: "Seb je mladý muž, který na ramenou nosí velmi moudrou hlavu."

Sám jezdec vás pak o těch slovech přesvědčí následující odpovědí, kterou vyřkl na tiskové konferenci po zisku svého druhého titulu: "Mám 24 let a bylo by smutné, kdybych řekl, že to byl vrchol mého života a už to bude jen horší.

I když skončím kariéru, budu vstávat s tím, že nejlepší den mého života teprve přijde." Takže je vlastně fuk, kolik titulů získá a jestli letos obhájí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž