ZVLÁDLI JSME TO DOBŘE. Jezdi Red Bullu Sebastian Vettel (vlevo) a Mark Webber

ZVLÁDLI JSME TO DOBŘE. Jezdi Red Bullu Sebastian Vettel (vlevo) a Mark Webber na stupních vítězů rozebírají závod, který jejich týmu přinesl první a třetí místo. | foto: AP

Ve vítězství jsem už nevěřil, přiznal po triumfu Mark Webber

  • 1
Australský závodní jezdec Mark Webber oslavil při Velké ceně Británie formule 1 devátý triumf kariéry. V Silverstonu se radoval podruhé. Ve vedení byl přitom pouze pět kol. Těch posledních před cílem. "Od startu jsem vůbec nepřemýšlel o tom, že bych vyhrál, Fernando (Alonso) měl stále náskok a jel velmi jistě," prozradil druhý jezdec celkového pořadí šampionátu na tiskové konferenci.

Rozhodla odlišná strategie v současnosti nejlepších týmů mistrovství světa formule 1. Zatímco Mark Webber si odbyl povinnost nasadit alespoň na jeden úsek měkkou sadu pneumatik hned po startu, Fernando Alonso si nechal méně výhodnou sadu až na závěr. A to byla chyba.

Před závodem to však netušil nejen tým Ferrari, ale ani Red Bull. Měkká sada si s rudým vozem nesedla a Webber byl před cílem rychlejší o téměř vteřinu na kolo. Ačkoliv byl v boxech dříve než jeho španělský soupeř, a jeho gumy by tak měly být více sjeté.

"Po prvních zastávkách v boxech jsem si říkal, že Fernando jede skvěle. Vůbec jsem se mu nepřiblížil. Nenapadlo mě, že ještě budu mít šanci. Nakonec to však byl úžasné vyvrcholení a teď jsem absolutně šťastný," řekl Australan.

Výsledkem je, že brzo šestatřicetiletý Webber ztrácí v celkovém pořadí na mladšího a průbojnějšího Fernanda Alonsa už jen třináct bodů. Stačí jeden povedený závod a může být v čele šampionátu on.

"Ztratili jsme letos hodně závodů a ve vyrovnané sezoně je každý důležitý, od Melbourne až po Brazílii," řekl Webber. "Důležitá je zejména konzistence, ale není to snadné. Je to hodně těsné a každá chyba vás může stát všechno. Vždyť jsem jel naplno až do cíle a přesto byl pátý Kimi Räikkönen jen deset vteřiny za mnou. To se dříve nestávalo."

Přesto Webber přiznává, že je možná v životní pohodě. V minulých letech nebýval tak často lepší než týmový kolega Vettel. "Jde to dobře. Dnešní triumf byl důležitý a dobře víme, jak tvrdá práce za ním stojí. Po krátké oslavě však bude zapomenut, před námi je Hockenheim," dodal trochu nečekaný vítěz Velké ceny Británie.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž